www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - FxPro Cyprus Rally 2009 (PCWRC+JWRC)

Martin Prokop získal maximum juniorských bodů

16. března 2009 • 01:00

Martin Prokop s Janem Tománkem si odváží z Kyperské rally vítězství v rámci juniorské klasifikace. Tímto výsledkem se zároveň posunuli do čela juniorské klasifikace. Absolutně obsadili čtrnáctou příčku.

Závěrečná etapa Kyperské rally nabídla pokračování duelu Martina Prokopa a Michala Kosciuszka. Polského jezdce však v úvodní třicetikilometrové zkoušce zradil posilovač řízení, což mnohé naznačilo. Jihlavský pilot navýšil své vedení o necelých šestnáct vteřin a v dalších dvou testech mohl vsadit více na jistotu. Polský rival se však nevzdal, ale s náskoku české posádky ukrojil jen tři čtvrtě minuty.

„Kosciuzsko moc vyhrožoval, že po nás půjde, proto jsme od začátku zvolili raději ostřejší tempo. Nechtěli jsme náš náskok prohospodařit. Měl však technické problémy, a tak jsme závěr soutěže mohli dojet v pohodě, vypustit problémová místa a více pošetřit auto,“ konstatoval Prokop. „Očekával jsem, že Kyperská rally bude nesmírně rozbitá a náročná, ale díky počasí to nakonec úplně neplatilo. Popravdě jsem na tyto podmínky nebyl úplně připraven a nemám je moc v oblibě. Přece jen v klouzání na šotolině nebo v blátě je podstatný rozdíl. Ale celkově jsem si jízdu o víkendu parádně užil a vítězství bylo pomyslnou třešničkou na dortu. Přesto už se těším na šotolinu do Portugalska,“ dodal v cíli Martin Prokop.

Martin Prokop si kyperským triumfem zajistil maximum mistrovských bodů do juniorského šampionátu, což ho vyneslo před vítěze z Irska Aarona Burkarta. Výsledky však jasně ukázaly, že výraznějším protivníkem bude na šotolině právě Kosciuszko. Další z kandidátů na přední umístění Ital Bettega vstoupí do seriálu v Portugalsku, kde bude česká posádka pauzírovat. Na portugalské šotolině bude s mitsubishi bojovat o produkční body.

„Výsledky potvrdily naše předsezónní očekávání. Kosciuszko bude na šotolině nesmírně rychlý. Avšak se ukázalo i to, že naše auto není tak dobré na rozbitých a členitých tratích. Po této stránce musíme na C2 zapracovat, abychom byli na Sardinii konkurenceschopní. Ale za podobné souboje jsem moc rád, posunuje mě to jezdecky zase dál,“ uvedl Martin Prokop.

Průběžné pořadí JWRC

Jipocar Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist