www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rali de Portugal (PCWRC+JWRC)

Po první etapě vede v Portugalsku Hirvonen

4. dubna 2009 • 01:00

Bez tradičního taktizování se obešla první etapa letošní Vodafone Rali de Portugal, čtvrtého podniku mistrovství světa. Zaváhání svých soupeřů či jejich technických problémů využil Mikko Hirvonen k vítězství v prvním dni této šotolinové soutěže.

Že se budou dít zajímavé věci naznačil už včerejší shakedown, na kterém pro tento závod odepsali své Punta S2000 Bernardo Sousa i Jaromír Tarabus, Conrad Rautenbach po výletu mimo trať mohl dnes pokračovat. Hned na úvodním testu dnešního dne nevídaně hned v první zatáčce chyboval Sébastien Loeb a nabral ztrátu více než dvaceti vteřin, která se s ním táhla až do konce dnešní etapy.

Úvodním testům kraloval Jari-Matti Latvala, který potvrzoval, že když v něm bouchnou saze, dokáže být setsakramentsky rychlý. Bohužel, většinou v jeho případě platí, že bouchnutí sazí se záhy přenáší v bouchnutí s autem. A tentokráte si dal skutečně záležet, celkem předvedl podle neoficiálního počítání jedenáct salt a skončil v rokli hluboko pod úrovní cesty, od dalšího pádu ho zachránil 'překážející strom'.

Vedení po něm převzal Dani Sordo, na úvodní zkoušce druhé sekce však chyboval, musel couvat a poztrácel spoustu drahocenných vteřin. Ve finále tedy byl nejrychlejší tentokrát překvapivě v klidu jedoucí Mikko Hirvonen, za něj se seřadili oba jezdci Citroënu Dani Sordo a Sébastien Loeb.

Čtvrté místo drží Marcus Grönholm, který potvrdil, že v současném startovním poli mistrovství světa není příliš mnoho jezdců dosahujících jeho kvalit, navíc dokázal, že i s novým modelem Subaru Impreza WRC S14 je možné držet krok s absolutní špičkou. Dlouhou dobu se držel na stupních vítězů, nakonec jej zpomalily zmatky na startu jedné ze zkoušek, vibrace v řízení a nutnost předjíždění pomalejšího Khalida Al Qassimiho na posledním testu.

To kategorie PCWRC přišla o svého největšího favorita hned na dnešním úvodním testu, Patrik Sandell přehnal svou rychlost a přiřadil se k dalšímu seveřanovi Juho Hänninenovi, který vyzkoušel správnost vymodelování deformačních zón nové Fabie S2000.

Vedení se v úvodu ujal Nasser Al-Attiyah se Subaru Impreza N14, problémy s řízením jej však zastavily v průběhu šesté zkoušky. Do vedení se tak dostal domácí pilot Armindo Araújo, který si jej udržel až do konce etapy. Druhý je momentálně Patrik Flodin i přesto, že jel dlouhou dobu v prachu za Attiyahem, na třetí místo pak v závěrečné zkoušce spadl Eyvind Brinildsen, když jeho celodenní problémy s převodovkou vyvrcholily právě v závěru, který odjel celý na pátý rychlostní stupeň.

Dlouhou dobu kalil vody nejvyšších příček nejrychlejší z jezdců Pirelli Star Drivers, Jarkko Nikara. Ani jemu však nebylo souzeno spatřit cíl, když na šestém testu poškodil nápravu o kámen ležící na cestě. Ani českým barvám se příliš nevedlo. Martina Semeráda začala trápit převodovka, načež vylétl z tratě. Martina Prokopa trápily v závěru prvního dne brzdy, přesto se drží na slušném pátém místě v rámci PCWRC. Cíl etapy spatřil i Josef Peták s Citroënem C2 S1600.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
04.04.2009 01:21
Pluto - moderátor
Video ze Sousovy bouračky: odkaz na forum.autosport.cz
toplist