www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rali de Portugal (PCWRC+JWRC)

Portugalsko: Po druhém dni vše v tradičních kolejích

4. dubna 2009 • 21:40

Druhý den letošní Portugalské rally se nesl ve znamení letošního klasického 'stereotypu' Sebastien Loeb vs. zbytek světa. Úřadující mistr světa se dostal do vedení hned po druhém dnešním testu, tedy celkově po RZ 9, a kromě toho dokázal zvítězit na všech šesti sobotních měřených úsecích.

Po ranní chybě Marcuse Grönholma, který se nedobrovolně postaral svým výpadkem o to, že soutěž ztratila notně na zajímavosti. Po dnešku druhý Mikko Hirvonen nedokázal držet s Loebem krok, samozřejmě i díky tomu, že musel při prvním průjezdu čistit trať. Třetí Dani Sordo opět tradičně bez větších chyb jistí dostatek bodů pro tovární tým Citroen.

Čtvrtý Petter Solberg dopoledne naříkal na nedostatek výkonu své Xsary WRC, ovšem problém byl spíše v nastavení jeho speciálu. Z bojů o další pozice po vlastní chybě na RZ 8 odstoupil Sebastien Ogier, díky čemuž poskočil na páté místo Matthew Wilson, aby zde setrval až do konce dnešního dne, i když jen se zanedbatelným odstupem 0.9 vteřiny před týmovým kolegou od Stobartu Henningem Solbergem.

O další dvě příčky budou zítra bojovat Jevgenij Novikov a Mads Ostberg, mezi nimiž je vzájemný odstup ještě o desetinu menší, než v případě dříve uvedené dvojice. Devátý Conrad Rautenbach již se svou ztrátou může jen čekat na eventuální výpadek některého z jezdců v první osmičce, stejně jako desátý Federico Villagra, který na vedoucího Loeba ztrácí již téměř deset minut.

V produkčních vozech jasně kraluje domácí Armindo Araújo, zejména poté, co svoje Subaru Impreza N14 poslal Patrik Flodin do kotoulů v přímém přenosu portugalské televize. Druhé místo tak patří mladému Brynildsenovi, kterému přes dnešní potíže a obdrženou penalizaci pomohly v tomto směru odpolední trable jinak skvěle jedoucího Martina Prokopa se zadním diferenciálem.

Svou vlastní kapitolu dnes napsali také jezdci startující v rámci programu Pirelli Star Driver, když postupně 'zhasly' čtyři hvězdy z celkových pěti juniorských nadějí. Cíl druhého dne tak spatřil pouze Jon Wiliams, českého zástupce Martina Semeráda poslal mimo hru prasklý tlumič na RZ 10. Stejný osud potkal na tomtéž testu i Jarkko Nikaru.

V juniorech si komfortní náskok drží po havárii týmového kolegy Bonata na RZ 9, který byl v té době druhý, Michal Kosciuszko před Kevinem Abbringem, kterého nemohl Luca Griotti stáhnout ani přes dopolední problémy s defekty. Při Bonatově havárii navíc došlo ke střetu se španělským fotografem a zkouška musela být kvůli jeho ošetřování na 15 minut přerušena.

Zítra se jede posledních pět rychlostních testů v celkové délce 79.97 km. Otázkou je, zda dokáže na údajně nerozbitějších a nejvíce kluzkých zkouškách při prvních průjezdech Mikko Hirvonen využít Loebovy pozice prvního pilota na trati. Dá se tedy předpokládat, že o prvenství rozhodne prvních 39 kilometrů rychlostních testů. Zda se bude z dalšího triumfu radovat Francouz, Fin nebo nakonec někdo úplně jiný, na to si budeme muset počkat do zítřejší třetí hodiny našeho času.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist