www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 26. dubna 2024, Svátek má Oto, zítra Jaroslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - KCB Safari Rally

Safari po prvním dnu: v čele domácí Carl Tundo

4. dubna 2009 • 23:20

Během tohoto víkendu pokračuje kromě mistrovství světa také další mezikontinentální seriál, IRC. Keňská Safari Rally ovšem potvrzuje papírový předpoklad nejslabšího podniku letošního kalendáře Intercontinental Rally Challenge, na jejím startu se neobjevil žádný z pravidelných účastníků; pouze domácí špička doplněná o posádky soutěžící o body do mistrovství Afriky.

Safari Rally to v posledních letech vůbec nemá lehké. Tato perla automobilových soutěží dlouhé roky patřila k neodmyslitelným zastávkám MS, jako první se ale stala obětí dnes už naplno rozjetého rozpadu sestavy tradičních a legendárních rally. V roce 2007 se opět dostala na mezinárodní scénu, když se stala zahajovacím podnikem tehdejší sezony IRC; z továrních značek přijel italský Abarth, jehož jezdci Navarra a Scandola ale nakonec nestačili na vítězeného Conrada Rautenbacha. Loni se mělo v Keni opět pokračovat, kvůli občanským nepokojům byla ale soutěž přeložena do poloviny sezony a navíc přišla o statut podniku IRC. Na ten se hodně dlouho čekalo i letos a možná právě otálení s definitivním rozhodnutím, zda se v Keni IRC pojede, stojí za momentální neúčastí evropských posádek. Přáním do budoucna je návrat do MS, který by se mohl uskutečnit nejdříve v roce 2011.

Safari, které v minulých ročnících oproti legendární „trhací“ variantě poněkud změklo a stalo se téměř konvenční šotolinovou soutěží, v pátek zahájila ani ne kilometr dlouhá speciálka v Uhuru Parku v Nairobi. Nejrychleji na asfaltové speciálce jeli domácí Baldev Chager (impreza) a Alastair Cavenagh (lancer). Nedařilo se největším favoritům; Muna Singh musel jet opatrně kvůli sériové převodovce ve své Impreze STi N10, aktuální lídr mistrovství Afriky James Whyte se umístil až ve čtvrté desítce, poněvadž kroužil dvoje hodiny.

Během plnohodnotného sobotního závodění, kdy na závodníky čekalo téměř 178 ostrých kilometrů, si nejlépe počínal Lee Rose, kterého ale na sedmé rychlostní zkoušce potkal dvojitý defekt a pilot se tak propadl na čtvrté místo. Dvě proražené gumy s téměř dvojnásobnou ztrátou potkaly i Chagera. Do čela se posunul Carl Tundo, aktuální lídr mistrovství Keni a vítěz Safari z roku 2004. Jediný vůz S2000 ve startovním poli, volkswagen sester Loly a Megan verlaquových byl dlouho na průběžné čtvrté pozici, po vylomení tlumiče ale musely amazonky i jejich polo z kola ven.

Neděle má na programu dalších osm rychlostních zkoušek, jejich kilometráž ale činí „jen“ necelých 118 kilometrů. Vítěze by pořadatelé měli přivítat v Nariobi krátce po třetí hodně odpolední místního času.

Safari Rally - 1. den
1.Carl Tundo-Tim JessopEAKMitsubishi Lancer Evo IX1:46:10
2.Jamie Whyte-Phil ArchenoulZWSubaru Impreza STI N10+1:22
3.Alastair Cavenagh-Saleem HajiEAKMitsubishi Lancer Evo IX+1:53
4.Lee Rose-Nick PatelEAKMitsubishi Lancer Evo IX+4:01
5.Azar Anwar-Julius NgigiEAKMitsubishi Lancer Evo VIII+4:46
6.Muna Singh-David SihokaZSubaru Impreza STI N10+5:52

Další informace k Safari Rally

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist