www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 3. května 2024, Svátek má Alexej, zítra Květoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 09 - Istanbul Rally

Michal Solowow vyhrál Istanbul Rally

3. května 2009 • 17:00

Premiérové vítězství v absolutní klasifikaci v rámci soutěží mistrovství Evropy si v Turecku připsala polská dvojice Michal Solowow - Maciej Baran. Po strhujícím souboji s Lucou Bettim si připsali 15 bodů a vyhoupli se do čela klasifikace ME.

Problematické vyřizování dokumentů a cestování do Turecka, šotolinový povrch a ekonomická krize výrazně zasahující domácí šampionát, to vše dalo dohromady velmi chabou startovní listinu na druhý díl letošního mistrovství Evropy, Istanbul Rally.

Na poslední chvíli navíc vypadl druhý z Miglie Renato Travaglia, který dal přednost přípravě na Targa Florio, kde se představí se Škodou Fabií S2000, na poslední chvíli se omluvil také Dániel Fischer, kterému odpadl hlavní sponzor, čímž definitivně skončily plány maďarského pilota na letošní účast v seriálu mistrovství Evropy.

Od úvodních kilometrů sváděli napínavý souboj o prvenství dva jezdci s Peugeoty 207 S2000 - Michal Solowow a Luca Betti, kterého tentokráte navigoval Piercarlo Capolongo. Oba měli problémy s defekty, přesto po první etapě vedl italský jezdec o pouhé 3,8 vteřiny. Bitva pokračovala až do RZ 13, na které poslal Luca Betti svůj Peugeot přes střechu a notně jej zdemoloval. Podle údajů z GPS v tu chvíli vedl celkově v soutěži Solowow o 0,1 vteřiny... Spolujezdec zůstal nezraněn, pilot byl odvezen do nemocnice s otřesem mozku a zlomeným kotníkem pravé nohy.

Po Bettiho odstoupení doprovodili Solowowa na stupně vítě vítězů domácí mladíček Yagiz Avci a Daghan Ünlüdogan, oba s Mitsubishi Lancer Evo IX. Druhý v rámci ME skončil Krum Donchev, který vzhledem k absenci šotolinového podvozku u svého obvyklého Peugeotu použil své staré Subaru Impreza STI N14. Třetí v rámci hodnocení ME skončil Corrado Fontana, který ze stejných důvodů osedlal Mitsubishi Lancer Evo IX, návdavkem použil i záložního spolujezdce Nicolu Arenu.

Největším smolařem soutěže se pak stal bulharský mladík Todor Slavov. Tomu v týndu před soutěží nedodali Francouzi z Renaultu Sport správné díly na repasi motoru, takže posádka musela použít starý exemplář, který již měl najeté kilometry na samotné únosnosti. Přestože o tomto faktu posádka věděla a chtěla tomu přizpůsobit taktiku, motor přežil pouhý kilometr první rychlostní zkoušky...

Konečné výsledky Istanbul Rally

Průběžné pořadí ME

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist