www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Sata Rally Acores

První azorský den ovládl Meeke, Kopecký třetí

8. května 2009 • 23:00

SATA Rally Acores, čtvrtý díl letošního seriálu IRC, má za sebou první etapu. Na čele se po deseti odjetých rychlostních zkouškách vyhřívá celkový vítěz brazilské Rally de Curitiba Kris Meeke, následovaný jedničkou týmu Kronos Nicolasem Vouillozem. Českým fanouškům dělá radost průběžné třetí místo Jana Kopeckého, druhá škodovka je bohužel po havárii na poslední páteční RZ ze hry ven.

Předehrávkou dnešních devíti ostrých rychlostních zkoušek byla včerejší krátká speciálka, kterou vyhrál Freddy Loix. Všem ale bylo jasné, že k lámání chleba dojde až dnes. Jako první vyrazil na trať Juho Hänninen, který hned zkraje jakoby chtěl vyvrátit pochyby o startovní pozici spojené s čištěním trati – vložku vyhrál. Byla to ale jeho labutí píseň, neboť už na další RZ - prakticky v jejím cíli – totiž ulomil o zeď pravé zadní kolo své fabie a další vložkou se proploužil jen za cenu obrovské jedenáctiminutové ztráty. Do čela se posunul Meeke, který vyhrál jak RZ 2, tak RZ 3. V pořadí jej následovali Vouilloz a černý kůň Bruno Magalhaes, který místní tratě zná z minulosti, kdy byla soutěž zařazena do jeho domácího mistrovství. Freddy Loix hned na první ranní vložce prorazil gumu a s minutovou ztrátou se propadl až na 22. místo.

Meeke těžil ze startovní pozice a vedl i po druhé sekci, ve které se ale dostaly ke slovu i obě posádky na českých dvoutisícovkách. RZ 5 vyhrál Jan Kopecký a okamžitě poskočil o dvě pozice na průběžný bronz. Další RZ vyhrál Loix následovaný Hänninenem s již opravenou fabií, Fin se i přes stíhací jízdu ale jen těžko odlepoval ode dna výsledkové listiny. Na sedmé vložce došlo k upevnění třetího místa Kopeckého před čtvrtým Alénem, u jehož fiatu začaly stávkovat transmise. Převodovka potrápila i Magalhaese, který ztratil přes dvě minuty.

V poslední trojici vložek byl pokaždé nejrychlejší Meeke, který tak ještě navýšil náskok před druhým Vouillozem. Ten byl naopak pod tlakem Kopeckého, který mu v jedno okamžiku byl na dostřel rovných devíti sekund. O největší drama se ale už podruhé během dnešní etapy postaral Juho Hänninen, který na čtvrtém kilometru desátého testu vyletěl v rychlé levé zatáčce z trati. Posádka vyvázla z nehody nezraněna, stav vozu je ale podstatně horší. RZ bya následně pozastavena, poněvadž se k vraku seběhlo nadměrné množství diváků blokujících trať. Na stejném testu také poškodil svého peugeota Conrad Rautenbach zažívající premiéru ve voze kategorie S2000; pilot ze Zimbabwe poškodil pravý bok svého vozu, ztráta čtyřicet sekund je nicméně způsobena hlavně problémy s převodovkou.

SATA Rally Acores - 1. den
1.Kris Meeke-Paul NagleGBPeugeot 207 S20001:20:29.8
2.Nicolas Vouilloz-Nicolas KlingerFPeugeot 207 S2000+40.2
3.Jan Kopecký-Petr StarýCZŠkoda Fabia S2000+50.6
4.Anton Alén-Timo AlanneFINFiat Grande Punto S2000+1:18.2
5.Freddy Loix-Frédéric MiclotteBPeugeot 207 S2000+1:47.4
6.Giandomenico Basso-Mitia DottaIFiat Grande Punto S2000+2:00.3
7.Fernando Peres-José Pedro SilvaPMitsubishi Lancer Evo IX+2:00.3
8.Conrad Rautenbach-Daniel BarritZW/GBPeugeot 207 S2000+2:47.4
9.Bruno Magalhaes-Carlos MagalhaesPPeugeot 207 S2000+2:59.2
10.Franz Wittmann-Bernhard EttelAMitsubishi Lancer Evo IX+3:18.4

Další informace k SATA Rally Acores

Diskuze k soutěži

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
09.05.2009 00:24
Pluto - moderátor
Žhavé novinky - Maurin končí kvůli poruše motoru, Hänninenovo auto se opravuje. Fotky havarovaného vozu i z první etapy plus další zajímavé informace najdete na fóru - odkaz na forum.autosport.cz
toplist