www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Sata Rally Acores

Sata Rallye Acores vyhrál Meeke, Kopecký druhý

9. května 2009 • 22:00

Britský pilot Kris Meeke vyhrál po Rally Curitiba druhý závod v rámci seriálu IRC a dostal se tak do čela průběžné klasifikace. Po napínavém souboji s Nicolasem Vouillozem vybojoval druhou příčku Jan Kopecký, který se tak zasloužil o zatím největší úspěch pro vůz Škoda Fabia S2000 v rámci seriálu Intercontinental Rally Challenge.

Nad ostrov Sao Miguel se hned ráno přihnaly černé mraky a spustil se velký déšť doprovázený silným větrem. Ani to ale nezabránilo Krisi Meekovi k pokračovaní v suverénní jízdě za vítězstvím. První příčku si dnes bezpečně pohlídal a připsal si tak druhý triumf v letošní sezoně IRC.

Zato o stříbrnou příčku pokračoval těsný souboj mezi Janem Kopeckým a Nicolasem Vouillozem. Jen o pár vteřinek byl rychlejší český pilot a v týmu Škoda Motorsport se tak mohou připravovat na oslavu skvělého úspěchu. Poklona patří i mechanikům, kteří dokázali přes noc opravit Hänninenovo poškozené auto do takového stavu, že s ním Juho dokázal vyhrát tři dnešní rychlostní zkoušky.

Obdobný souboj se odehrával i o čtvrté místo mezi Freddy Loixem a Antonem Alenem. Rozhodnutí přinesla nakonec úplně poslední zkouška (RZ 18 byla kvůli nezpůsobilému terénu po vytrvalém dešti zrušena), ve které finský mladík spadl se svým autem předkem mimo trať a zablokoval trať na dlouhých dvacet minut. To pro něj znamenalo propad hluboko do výsledkové listiny. Dokonal tím tak zkázu továrních Fiatů, již dříve totiž musel odstoupit Giandomenico Basso kvůli prasklé poloose.

Páté místo vybojoval několikanásobný vítěz této soutěže Fernando Peres, který startoval s nejrychlejším produkčním vozem. Na stejném Mitsubishi Lancer Evo IX skončil o příčku hůře Franz Wittmann, který dokázal na ostrově uprostřed Atlantiku navázat na velice slušný výkon z Monte Carla. Nakonec dokázal o dvě a půl vteřiny porazit továrního jezdce Citroënu v MS Conrada Rautenbacha, kterému se premiéra v seriálu IRC příliš nevydařila.

Poslední bod do klasifikace IRC si za osmé místo připíše nejrychlejší místní jezdec Ricardo Moura s dalším Lancerem Evo IX. Úvodní desítku pak uzavřeli portugalští jezdci Bruno Magalhaes a Bernardo Sousa, kteří se po oba dny trápili jak s technikou, tak s nezvykle vysokým počtem jezdeckých chyb.

V rámci klasifikace 2WD zvítězil Denis Millet při mezinárodní premiéře Peugeotu 207 R3T, druhý skončil po havárii Costy Manuel Villa s Fiatem Punto S1600.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
13.05.2009 01:15
Pluto - moderátor
Moc nechybělo a Meeke nevyhrál - takhle dopadl po nárazu do stejného kamene, jako Hänninen - odkaz na forum.autosport.cz
10.05.2009 21:39
Romcek
ajaj: Já chválím chválím.:-) Čekal jsem že na to alespoň se někdo ozve:-D sorry
10.05.2009 16:13
dufs
Super výsledek, gratulace
10.05.2009 14:30
Mirekfric
Souhlas. Podle mě také super výsledek!

Jinak jsem se dnes dočetl, že prý důvodem, proč Alen zablokoval trať, bylo, že mu po jinak nijak nebezpečných hodinách nefungovala zpátečka :-)))
10.05.2009 14:23
ajaj
Alespoň? Já bych se nebál označit za super výsledek a přidávám gratulaci. Nebojme se pochválit, co za pochvalu stojí!
09.05.2009 22:27
Romcek
Je dobře že to Kopec jen tak nedojel a vybojoval alespoň ten druhej flek:-)
toplist