www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 09 - Rally Saturnus

Jan Černý pátý na slovinské Rally Saturnus (+VIDEO)

18. května 2009 • 06:00

Letošní kalendář je opravdu velmi nabitý a tak se Honza Černý s Pavlem Kohoutem, po návratu z úspěšných Lužických hor, doma příliš dlouho neohřáli. Hned příští týden byl totiž na programu další z podniků, které se letos mladá posádka rozhodla absolvovat. Jednalo se o další výlet do zahraničí, tentokráté do Slovinského hlavního města, kde se jel již 32. ročník Rally Saturnus. V seznamu přihlášených se objevila řada českých posádek, včetně loňského vítěze Václava Pecha. Ten byl ještě spolu s Pavlem Valouškem velkým kandidátem na celkové vítězství.

Na posádky čekalo v okolí města Ljublaň téměř 220 km rychlostních zkoušek rozdělených do tří dnů. První den však byla na programu pouze superspeciálka na mísním stadionu. „Rychlostní zkoušky jsou opravdu velice náročné. Střídá se zde tempo, charakter povrchu, široké a úzké cesty, pomalé úseky střídají velmi rychlé pasáže. Už v tréninku bylo jasné, že nás čeká opravdu náročný závod,“ hodnotil Pavel Kohout. Ke cti pořadatelů je třeba vyzdvihnout velkou kompaktnost celého podniku s velmi krátkými přejezdy mezi jednotlivými rychlostními zkouškami.

„Do závodu jsme vstupovali s nulovými ambicemi. Vzhledem ke konkurenci, obrovské náročnosti rychlostních zkoušek a jen dvěma povoleným průjezdům v seznamovacích jízdách byl pro nás cíl jasný – sbírat zkušenosti, postupně zrychlovat a v neděli přejet cílovou rampu. Do závodu jsme vstoupili velmi opatrně a bylo to vidět i na časech. Nebyli jsme bohužel příliš spokojení s rozpisem, ale během dne jsme se postupně zrychlovali,“ říká Jan Černý. Posádka modrého Subaru první etapu dokončila na velmi pěkném šestém místě v závěsu za týmovým kolegou Běhálkem.

Druhý den byl rozdělen do dvou sekcí, ve kterých na posádku čekali tři rychlostní zkoušky včetně lahůdky – téměř 30ti kilometrové rychlostní zkoušky Višnja Gora. „Druhá etapa byla z našeho pohledu mnohem povedenější a již ne tolik opatrná. I s rozpisem jsme byli více spokojeni než předchozí den. Nakonec se nám podařilo poskočit na páté místo a to je určitě důvod k radosti. Důležité však je, že jsme získali mnoho zkušeností k nezaplacení,“ hodnotí závod příbramský jezdec.

Dalším podnikem, kterého se náš tým zůčastní bude Rally Český Krumlov, ze kterého Honza s Pavlem míří přímo do Chorvatska na další ze závodů Mistrovství Evropy.

Onboard videa z Rally Saturnus

Pavel Kohout
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist