www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rali de Portugal (PCWRC+JWRC)

Patrik Sandell hodnotí Kypr s Portugalskem a před Sardinií exkluzivně pro AutoSport.CZ

20. května 2009 • 22:00

Po velice kvalitním výkonu na Rally Cyprus si Patrik Sandell připsal druhé vítězství v hodnocení PCWRC v letošním roce. Zkompletovat hattrick se mu však na Rallye de Portugal nepodařilo, když hned v úvodu havaroval. Další šanci dostane již tento víkend v Itálii.

„Po sněhu jsme se přesunuli na smíšený povrchu na Kypru. Na startu se neobjevilo mnoho závodníků, kromě Patrika Flodina však nechyběl nikdo z favoritů na nejvyšší příčky. Na soutěže jsem se hodně těšil, hlavně jsem čekal, co ze závodníky udělá experiment s různým povrchem. Proto jsme se rozhodli projet shakedown jen jednou a raději pošetřit pneumatiky.

První etapa na asfaltu byla parádní zábava, ale bylo hodně náročné neudělat chybu. Nemám moc zkušeností s asfaltovým povrchem, ale líbí se mě a každým dalším startem se na něm zlepšuju. A kdyby bylo jen na mě, nechal bych jet všechny asfaltové soutěže na šotolinových pneumatikách, je to větší zábava pro diváky.

První den na asfaltu jsme lehce ztráceli na Araúja, pořádně ani nevíme proč. Je ale nutné uznat, že jel pekelně rychle. Ve druhé etapě jsme zase byli rychlejší my a podařilo se nám Arminda stáhnout jen na 16 vteřin. Pořád jsme to ale nechtěli vzdát, pro svůj útok jsme si jako rozhodující zkoušku vybrali tu nejdelší, více než čtyřicetikilometrovou.

Tato taktika nám dokonale vyšla. Poslední zkoušku jsme jeli úplně naplno, na maximum rizika. Nakonec nám dopomohly i Armindovy problémy s převodovkou, ale jsem si jistý, že bychom ho porazili i tak. Souboj s ním byl nádherný, je to špičkový pilot i velice dobrý člověk, už se těším na další společné souboje. Proč nám ostatní jezdci nestačili? To nevím, to bychom se museli zeptat jich.

Celkově zhodnoceno se mi na Kypru líbilo. Trať nebyla tak moc rozbitá, jako třeba vloni v Řecku. Líbilo se mi i míchání povrchů, byla to pěkná zábava. Naše auto fungovalo skvěle, oproti sněhu jsme trochu změnili nastavení podvozku, udělali ho trochu tvrdší. Všechno fungovalo bez nejmenších problémů.

Jak jsme to měli krásně rozjeté po Kypru, ledová sprcha přišla v Portugalsku. Hned na druhé rychlostní zkoušce jsme ošklivě havarovali. Měl jsem blbě napsaný rozpis, navíc jsme tam přijeli moc rychle. Prostě všechno špatně. V letošním roce bylo v Portugalsku hodně havárií, podle mě za to hodně můžou místní zrádné tratě a hlavně pouze dva povolené průjezdy při seznamovacích jízdách, závodění je pak zbytečně nebezpečné.

Původně jsme se měli hned po Portugalsku vydat do České republiky na testy, ale Škoda Motorsport nakonec změnila plány. Místo toho jsme si udělali testy v Rakousku, teď už nás čeká Sardínie. Mám tuto soutěž hodně rád, strašně se na ní těším.“

Patrik Sandell ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist