www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Sata Rally Acores

Conrad Rautenbach po Sata Rally Acores exkluzivně pro AutoSport.CZ

21. května 2009 • 10:00

Zimbabwský pilot Conrad Rautenbach se v posledních letech soustředí na starty v mistrovství světa, o druhém květnovém víkendu se však vydal na portugalské souostroví Azory, aby si v rámci soutěže IRC vyzkoušel speciál S2000. Jak se mu tato zkušenost líbila?

„Na Sata Rallye Acores jsem se vydal, protože jsem chtěl získat zkušenosti s vozem S2000, protože to vypadá, že právě tyto speciály budou budoucností automobilových soutěží. Bohužel, před startem soutěže se nám nepodařilo uskutečnit žádný test, navíc jsme měli několik problémů během seznamovacích jízd, takže jsem věděl, že můj první start s novým autem v neznámém šampionátu nebude jednoduchý. Proto jsme celou soutěž pojali jako jeden velký test a myslím, že jsme po celou dobu postupovali rozumně.

Pokud bych měl srovnat S2000 a WRC, speciál S2000 je celkem dobré auto, je levnější a jednodušší, mohl by to být přínos pro budoucnost. Jasně, WRC je mnohem rychlejší a ve většině směrů mnohem propracovanější, ale vůz S2000 je mu hodně podobný s tím rozdílem, že mnohem více záleží na umění jezdce. Je to hodně podobné vozům S1600, se kterými jsem závodil dříve, hlavně charakteristikou motoru a částečně i jezdeckýcm stylem, kterým je potřeba k tomuto autu přistupovat.

Co se týče našeho výsledku, jsme spokojení. Jak už jsem říkal, pojali jsme to hlavně jako test a myslím si, že jsem se hodně naučil. Měli jsme možnost jet na suchu i mokru. Samozřejmě, při poznávání nového auta je lepší jet na suchu, ale jsem rád, že jsme měli možnost vyzkoušet obě varianty. Na začátku druhého dne jsme navíc měli problémy s autem, takže jsme trochu ztratili. Ale věřím, že po krátkém čase bych byl schopen zajíždět konkurenceschopné časy na suchu i mokru.

Rychlostní zkoušky na Azorech se mi hodně líbily. Speciálně ta vedoucí po úpatí sopečného kráteru nad jezery Sete Cedidad. Pro mě to byla jednoznačně nejhezčí zkouška celé soutěže a musím se přiznat, že ji řadím i mezi desítku nejlepších testů, na kterých jsem ve svém soutěžáckém životě startoval.

Co si myslím o seriálu IRC? Je hodně odlišný od mistrovství světa. Má mnohem volněší pravidla, což pro mě bylo trochu obtížnější. Ale v celém startovním poli i v jeho okolí panuje velice dobrá atmosféra. Pořád si ale myslím, že MS je nejvyšší stupeň automobilových soutěží, je více profesionálnější.

Co se týče dalších startů, zatím byla dohoda pouze pro Azory. Samozřejmě bych se ale strašně rád představil ještě na některém ze závodů IRC, vše je však otázkou budoucnosti. Mojí prioritou pořád zůstává mistrovství světa. Věřím, že pokud se znovu postavíme na start závodu IRC, budeme již mnohem lépe připraveni a doufám, že i zajedeme lepší výsledek.“

Conrad Rautenbach ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist