www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 6. května 2024, Svátek má Radoslav, zítra Stanislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 09 - Croatia Delta Rally

Krum Donchev vyhrál Croatia Delta Rally

4. června 2009 • 16:00

Po napínavém souboji rozhodl až v závěrečné rychlostní zkoušce úřadující buhlarský šampion o svém vítězství na Croatia Delta Rally, třetím podniku letošního evropského šampionátu. Na tratích v okolí Záhřebu jej na stupně vítězů doprovodili Michal Solowow a Luca Betti.

Na startu letošního ročníku chorvatské soutěže, které přesunulo své centrum více na západ Záhřebu do nedávno postavené multifunkční arény, se sešla velmi slušná sestava soutěžících. Oproti původně přihlášeným nakonec chyběl tovární jezdec Fiatu Giandomenico Basso, mnohem více zamrzela absence téměř všech domácích posádek, které se rozhodly závod bojkotovat na protest proti postupům domácí federace.

Diváci se i tak měli nač dívat. O nejvyšší příčky bojovala nebývale vyrovnaná čtveřice jezdců na Peugeotech. Prakticky každý ze sestavy Donchev, Solowow, Betti a Fontana byl schopen vyhrát rychlostní zkoušku a všichni z nich alespoň chvíli v soutěži vedli.

Velmi výraznou roli tentokráte sehrálo počasí. V okolí hlavního chorvatského města se totiž honily mraky různými směry, takže místama bylo sucho, místama mokro a posádky měly problémy s odhadnutím vhodných plášťů. Nejhůře v tomto ohledu dopadl Corrado Fontana, vedoucí muž po první i druhé etapě, díky špatným pneumatikám Pirelli i nepříliš vhodné volbě směsí prohospodařil desítky vteřin a nakonec na něj zbyla až bramborová medaile.

V první etapě s ním dlouho o vedení bojoval Luca Betti, který se vrátil do seriálu po těžké havárii v Turecku. Kulhání při procházení v servisu dávalo jasné známky, že zdravotně to ještě není úplně v pořádku, na časech to naštěstí příliš vidět nebylo. Lucovy naděje na vítězství odplavaly ve druhé etapě, jak jinak, kvůli pneumatikám. V závěrečné etapě se mohutným finišem dokázal probojovat aspoň na bronzovou příčku.

Ve finále tedy zbyli jako největší soupeři o vítězství Krum Donchev a Michal Solowow. Díky drtivému finiši v závěrečných zkouškách byl nakonec šťastnější bulharský pilot, kterému přišla předsezónní škola od Bryana Bouffiera evidentně k duhu. Druhý Michal Solowow naopak udržel vedení v klasifikaci mistrovství Evropy.

Za temito posádkami se dlouho držel jediný kvalitní domácí pilot na startu, multišampion Jure Šebalj. Jeho zbrusu nově pořízený vůz od Jánose Szigalyiho však vykazoval řadu technických problémů, které nakonec vedly ke dvojímu odstoupení. Na páté místo tak vystoupal italský mladík Davide Di Benedetto, který vedle sebe do Peugeotu od Racing Lions posadil velezkušeného Nicolu Arenu.

Šestou příčku obsadil rumunský mladík Valentin Porcisteanu, který i při druhém startu v zahraničí překvapil řadu fanoušků svým výkonem. Naopak výkony sedmého Briana Lavia byly mírným zklamáním. Švýcarský jezdec nebyl schopen najít společnou řeč s nastavením svého vozu na uklouzaný chorvatský asfalt, navíc jej trápily problémy s defekty (a jak se po soutěži v garáži ukázalo, tak i špatně fungující přední diferenciál). První osmičku pak uzavřel místy překvapivě hodně rychlý János Szilagyi.

Mezi dvoukolkami byl po celou soutěž jednoznačně nejrychlejší Andrea Torlasco, který se svým Cliem R3 udivoval časy na rychlostních zkouškách. Svůj hlavní cíl - vítězství v rámci Pirelli Star Driver, však nakonec splnit nedokázal, hlavně kvůli chybnému odjetí kola navíc při městské speciálce.

Hned za ním se seřadili dva nejvážnější uchazeči o titul dvoukolkového krále mistrovství Evropy - Todor Slavov a Antonín Tlusťák. Oba se během soutěže potýkali s různými technickými problémy, o vítězství Slavova nakonec rozhodl drtivý závěr na posledních rychlostních zkouškách.

Česká republika však měla v Záhřebu ještě jednoho zástupce. Jan Černý s Pavlem Kohoutem se představili ve velice dobrém světle, ještě tři zkoušky před cílem jim patřilo sedmé místo absolutně, což by znamenalo tři body do mistrovství Evropy. Bohužel, stávkující převodovka znamenala obrovskou časovou ztrátu a konec nadějí příbramského jezdce na životní výsledek.

Další soutěží mistrovství Evropy bude v polovině června Belgium Ypres Westhoek Rally, která bude zároveň součástí seriálu Intercontinental Rally Challenge.

Veškeré informace k Croatia Delta Rally

Výsledky Croatia Delta Rally

Průběžné pořadí mistrovství Evropy

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist