www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 27. dubna 2024, Svátek má Jaroslav, zítra Vlastislav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Acropolis Rally of Greece (PCWRC)

Acropolis Rally kořistí Hirvonena, double Fordu

14. června 2009 • 15:00

Nezvykle mimo zaběhnutý pořádek skončila letošní Rally Acropolis vítězstvím finského pilota Mikko Hirvonena, kterého na stupě vítězů doprovodili Sébastien Ogier a Jari-Matti Latvala. Vítězství v PCWRC vybojoval domácí Lambros Athanassoulas se Škodou Fabií S2000.

Rally Acropolis bývá tradičně jedním z nejrozbitějších dílů celého seriálu mistrovství světa a nejinak tomu bylo i letos. Obrovské horko v kombinaci s všudypřítomným prachem dokonale otestovalo schopnosti všech zúčastněných. I letos hodně míchaly kartami problémy s auty či defekty, takže pořadí se pořád přelívalo.

Největší překvapení však přichystal 'mimozemšťan' Sébastien Loeb, který naprosto nezvykle havaroval. Jeho několik salt a značně poškozené auto patří k jeho největším nehodám v celé soutěžní kariéře.

Příliš se nedařilo ani dvojce Citroënu Dani Sordovi, který skončil na RZ 9 s ulomeným kolem a v závěrečné etapě se probojoval aspoň na 3 body pro tým jen díky 'pomoci' Jevgenije Novikova.

Vítězství v celé soutěži si připsal Mikko Hirvonen, který jako jeden z mála neměl téměř žádné problémy. Druhé místo vybojoval vítěz letošní Rallye Monte Carlo Sébastien Ogier, který tak na svém neoblíbeném šotolinovém povrchu vybojoval zatím svůj největší úspěch v kariéře. Pro Acropolis však nebyl nominován do hodnocení týmů, osm bodů a plný bodový zisk pro Ford tak třetím místem vybojoval Jari-Matti Latvala.

Nezvykle vysoko o čtvrtou příčku bojovali jezdci obvykle patřící na chvost první desítky Féderico Villagra a Conrad Rautenbach. Oba dva svůj souboj nakonec ustáli, šťastnější v cíli byl argentinský jezdec na Fordu. Za nimi se zařadili Khalid Al Qassimi a Mads Östberg, který si v Řecku připsal své první vítězství na rychlostní zkoušce.

Vynikající osmou příčku vybojoval nejrychlejší z kategorie PCWRC Lambros Athanassoulas. Ten usedl do závodního vozu po delší přestávce a při jednorázovém startu dokázal dovést Škodu Fabii S2000 bezpečně do cíle, čímž si připsal nejen vítězství v produkčních vozech, ale také historicky první bod v rámci MS pro Fabii S2000 i obecně pro vůz kategorie S2000 v historii automobilových soutěží.

Druhou příčku vybojoval Nasser Al-Attiyah, který si tak upevnil vedení v šampionátu PCWRC, třetí pak skončil Armindo Araújo. Martin Prokop se v průběhu soutěže potýkal s řadou technických problémů, ve výsledku to stačilo na 12. místo absolutně a páté v PCWRC.

Naopak se příliš nedařilo Patriku Sandellovi, kterého sobotní porucha motoru připravila nejen o body z Řecka, ale i o šanci na titul v klasifikaci PCWRC. Velkým řeckým překvapením byl výkon ruského mladíka Jevgenije Novikova, který dokázal zajíždět vynikající časy, připsal si dokonce čtyři vítězství na rychlostních zkouškách. Až technické problémy jej připravily o další slušené umístění i porci bodů. Do cíle dorazily i obě posádky na Citroënech C2 S1600 řízených Michaelem Hondou a Marcelem Sitníkem.

Průběžné pořadí mistrovství světa

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist