www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 2. května 2024, Svátek má Zikmund, zítra Alexej

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR 06 - Agrotec Würth Rally Hustopeče

Hustopeče 2x poprvé

27. dubna 2006 • 00:30

Hustopeče se jely poprvé jako součást Mistrovství Republiky ve Sprintrally a poprvé u nás startovala nová evoloce Lanceru - EVO IX, já s Bohoušem jsme měli možnost ji řídit a ukázat, jak je šikovná.

Pro nás, stejně jako pro většinu posádek byly tratě nové, a až překvapivě různorodé. První RZ, byla sice „letecká“, ale nebyla moc dlouhá, takže na začátek stačila. Druhá i třetí byly opravdu pěkné, stále měnily charakter a jelo se hodně po šotolině. Šotolinu my s Bohoušem považujeme za svou výhodu a protojsme se moc těšili.

Na té první jsme se s autem oťukávali a zkoušeli, jak se oproti sedmičce chová, řídí a jak vlastně funguje. Musím říci, že jsme očekávali větší rozdíl, než ve skutečnosti byl. Auto se chovalo téměř stejně jako EVO VII, jen nový podvozek a super tlumiče byly opravdovou velkou změnou. U motoru se změnil průběh kroutícího momentu na plošší , a to hlavně díky změně programu. Nyní jedeme MOTEC a ten je takový hodnější, není tak agresivní, takže jsme zpočátku trpěli dojmem, že sedma zatahuje více. Jak se ale ukázalo poměřením obou aut, EVO IX je rychlejší.

Ale zpět k závodu. Při téninku bylo jasné, že když zaprší, bude to celé klouzat od začátku do konce. Napsali jsme si tedy rozpis tak, aby se na něj dalo jet za sucha i na mokru. Celou noc před startem pak pršelo, takže ráno jsme obuli mokré gumy a těšili se na start. Karel Trojan nám na první dal přes dvě vteřiny a my mu to na druhé vrátili. Vypadalo na pěkný souboj, ale Kája na třetí udělal chybu v lese, pak mu auto přestávalo jet, a tak se stalo, že jsme po třech zkouškách vedli o 46 vteřin.

Není to ale nic moc jet „na údržbu“, a není to ani v našem stylu. Člověk vypadne z koncentrace a pak dělá chyby. Jeli jsme tedy stále naplno.

V páté jsem ale asi trochu polevil a hned to bylo znát. V obci Diváky jsme v motanici okolo obrubníků jeden olízli levým zadním kolem a já musel zase probudit... Po poslední RZ jsme si tedy mohli oddechnout a radovat se z druhého úspěchu.

EVO IX si vítězství zasloužilo, jelo super a já doufám, že na suchých tratích bude stejně dobré, anebo ještě lepší. Moc se těšíme a jenom nevím, jak ten měsíc do dalšího závodu vydržíme...

Tak ahoj v Tišnově.

Pepa Semerád
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist