www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rajd Polski (JWRC)

Po vítězství v Polsku vede Hirvonen mistrovství světa

30. června 2009 • 12:00

Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen z týmu BP Ford Abu Dhabi převzali vedení v šampionátu poté, co svůj Focus RS WRC dovedli do cíle polské rallye jako první. Po Itálii a Řecku to bylo pro Ford již třetí prvenství v řadě. Do zbývajících čtyř kol seriálu vstupuje Hirvonen v čele průběžného hodnocení s jednobodovým náskokem.

Finská posádka jela v čela prakticky po celou dobu trvání soutěže, během níž si vybudovala náskok 1 min 10,3 s. Jejich týmoví kolegové v dalším voze Focus RS WRC, Jari-Matti Latvala a Miikka Anttila, měli nakročeno ke druhému místu, ale z boje o stupně vítězů je vyřadila nehoda v závěrečné rychlostní zkoušce. Cíl byl v tu chvíli již téměř na dohled...

V Polsku se podnik mistrovství světa automobilových soutěží jel poprvé od roku 1973. Návrat do kalendáře WRC přišlo do malebného regionu okolo Mazurských jezer v severovýchodní části země podpořit více než dvě stě tisíc diváků. Na piloty zde čekaly úzké, písčité a strašidelně rychlé šotolinové cesty. Jelo se 18 rychlostních zkoušek o souhrnné délce 352,0 km. O tempu soutěže mnohé vypovídá průměrná rychlost Hirvonenova vozu v předposlední páteční RZ – 129,44 km/h!

Hirvonen se ujal vedení již ve třetí z pátečních rychlostních zkoušek a hned nato postoupil na průběžnou druhou pozici Latvala, když Sébastien Loeb narazil do pařezu a poškodil podvozek svého vozu. Obě posádky týmu BP Ford Abu Dhabi statečně odolávaly soustavnému tlaku ze strany třetího Daniela Sordo a v závěrečné nedělní etapě si jen kontrolovaly náskok.

„Byla to zatím nejlepší soutěž letošní sezóny,“ nechal se v cíli slyšet osmadvacetiletý Hirvonen. „Zdejší silnice jsou úzké a rychlé a diváci vytvořili nádhernou atmosféru. Je to poprvé, kdy jsem dokázal vyhrát dvě soutěže za sebou. Před svým domácím podnikem, finskou rallye, jsem se ocitl ve vedení šampionátu. Víkend byl perfektní od začátku do konce. Po páteční Lobeově chybě jsem se domníval, že mě čeká pohodová jízda, ale nebylo tomu tak. V sobotu jsem musel jet naplno, abych se udržel v čele. Je to fantastický pocit, vyhrát po takovém boji.

Do dnešního rána jsem nastoupil s odhodláním jet naplno. Když jsem pak viděl časy jezdců za mnou, věděl jsem, že se tolik nesnaží a že mohu tedy jet opatrněji. V šampionátu je nyní možné úplně všechno. Jsem v čele, takže po závěrečná čtyři kola bude všechno v mých rukou,“ komentoval vývoj Hirvonen.

Až do osudné chyby v poslední rychlostní zkoušce jel Latvala bezchybnou soutěž. Čtyřiadvacetiletý finský jezdec našel účinný recept na zdejší úzké cesty a byl vynikající oporou jak Hirvonenovi, tak týmu Ford, kterému se začaly rýsovat skvělé vyhlídky na zisk třetího mistrovského titulu ve čtyřech letech. Ve druhé zatáčce závěrečné rychlostní zkoušky o délce pouhé 2,5 km však naděje vzaly za své.

„Byla to moje chyba,“ přiznal roztrpčený Latvala. „Ani jsem nejel moc rychle, ale zatočil jsem do zatáčky příliš brzy a narazil do ropného barelu naplněného pískem. Náraz poškodil řízení, takže jsem nebyl schopen zatočit do následující zatáčky a skončil jsem ve svodidlech na protější straně silnice. Zklamal jsem svůj tým a poškodil naděje Fordu na zisk mistrovského titulu v hodnocení týmů.“

Latvala a jeho spolujezdec Anttila se pokoušeli vůz do cíle dotlačit, byli však přinuceni zastavit a ze soutěže odstoupit.

Malcolm Wilson, ředitel týmu BP Ford Abu Dhabi, komentoval hořkosladký závěr víkendu takto: „Mikko si po celou dobu vedl fantasticky. Jel celý víkend na výbornou a své druhé vítězství v řadě si zcela zasloužil. Nikdy by mě však nenapadlo, čeho budeme svědky v závěrečné rychlostní zkoušce. Těšil jsem se, že budu sledovat perfektní závěr perfektního víkendu, a nemohl jsem uvěřit tomu, co se odehrávalo přímo před mýma očima. Nechat si uniknout tak excelentní výsledek poté, co oba jezdci po celé tři dny odváděli vynikající práci, bylo zdrcující.“

Ředitel Ford of Europe pro motorsport Gerard Quinn řekl: „Tři po sobě jdoucí vítězství jsou úžasná odměna za úsilí celého týmu v posledních měsících. Mikko před svojí domácí soutěží vede šampionát. (...) Všechny své síly napřeme k tomu, abychom příští měsíc ve Finsku, které patří ke klasickým podnikům tohoto sportu, udrželi nastavený trend.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist