www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Finland (JWRC)

Mamutí etapa Martina Prokopa nezaskočila

1. srpna 2009 • 20:50

Druhý den Finské rally patří tradičně mezi nejdelší etapy v šampionátu a ani letošní rok nebyl výjimkou. Na posádky čekalo neskutečných 166,87 km rychlostních zkoušek. Martin Prokop s Jendou Tománkem se s touho porcí kilometrů vypořádali bez problémů a nadále si drží vedení v juniorské klasifikaci.

Martin Prokop sice v závěru prvního dne na druhém průjezdu divácké speciálky Killeri podlehl v přímém souboji o čtyři desetiny Pinomäkimu, ale na klasických zkouškách druhé etapy si postupně upevnil vedoucí postavení mezi juniory. To platilo zejména na obou průjezdech RZ Surkee, kde byl Prokop dvakrát nejrychlejší a na druhého Pinomäkiho najel dohromady v obou průjezdech téměř půl minuty. A pokud už byl nejbližší konkurent rychlejší, naopak česká dvojice ztrácela minimum.

Druhý den uzavřela sekce tří rychlostní zkoušky - s 'třicítkou' na závěr. V jejím průběhu byl Pinomäki rychlejší než Martin, ale ztráta 4.9 sekundy byla z pohledu průběžného vedení zanedbatelná. Do poslední etapy, která obsahuje čtyři měřené úseky a necelých padesát ostrých kilometrů, půjde Martin Prokop s náskokem necelé půlminuty.

Zajímavě se vyvíjel i souboj o třetí místo mezi Martinovými konkurenty v boji o titul Burkartem a Kosciuszkem. Polský pilot se po RZ18 propracoval na třetí místo, což rovněž týmu Jipocar Racing hraje do karet.

„S výkonem musím být spokojen, plníme, co jsme si předsevzali. I přes délku ostrých kilometrů nebyl problém s fyzičkou, i když sedět od šesti od rána do osmi večer v závodním autě nebylo nic příjemného. Svým způsobem musím děkovat Pinomäkimu, jenž nám nedá ani sekundu zadarmo a pomáhá nám udržet maximální koncentraci. Neboť když jsem jen trošku zvolnil ve snaze jet více na jistotu, ihned jsme od Pinomäkiho dostali. Proto jsme se rychle vrátili k našemu tempu, což mě naplňovalo i více jezdecky.“

„Opravdu si letošní Finsko dokonale užívám. Dnešní den jsme zvládli bez žádné větši chybičky, i když jsem trochu přehnal čtyři skoky. Trochu mě zaskočily, ale naštěstí jsme nic neudělali autu. Dobře jsme se popasovali i s nevyzpytatelnými podmínky na ranních testech. Na prvním testu navíc byl pět až sedm kilometrů docela silný déšť, který nám stěžoval viditelnost, ale posléze se obloha vybrala a druhá polovina dne se už jela za nádherného počasí. Lepší byly i podmínky na trati v druhých průjezdech, nebylo tolik volného kamení. Spíše jsem si musel dávat pozor na hluboké koleje v brzdných stopách, což s malým autem často dělá neskutečné věci,“ komentoval druhý den Martin Prokop.

„Zítra určitě nebudeme taktizovat. Není důvod něco vymýšlet, pojedeme si svoje a budeme doufat, že nám to bude stačit k udržení juniorského prvenství,“ přiznal jezdec Czech National Teamu.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist