www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 7. května 2024, Svátek má Stanislav, zítra Den vítězství

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Finland (JWRC)

Hirvonen vítězem Finska, Prokop králem juniorů !

2. srpna 2009 • 13:15

Pro premiérové vítězství na Neste Oil Rally Finland si dnes na domácí půdě v Jyvaskylä dojel finský jezdec továrního týmu BP Ford Abu Dhabí WRT Mikko Hirvonen na Focusu WRC. S druhou příčkou se musel spokojit úřadující mistr světa Sebastien Loeb na Citroenu C4 WRC. Letošní Finsko se však zároveň stalo milníkem českého rallysportu - Martin Prokop s Janem Tománkem na Citroenu C2 S1600 vybojovali titul juniorských mistrů světa!

Mikko Hirvonen ve Finsku dominoval naprosto zaslouženě a vedení si nedal vzít od první rychlostní zkoušky. Přestože Sebastiena Loeba z těsného souboje o první příčku odsunul dozadu sobotní defekt na RZ 15, Hirvonen v průběhu celé soutěže dokazoval, že se na rychlou severskou šotolinu připravil nejlépe. Francouz se tak víceméně spokojil s osmi body za druhé místo.

Úspěšný reparát po blamáži v Polsku složil další Fin hájící barvy týmu Ford, tedy Jari-Matti Latvala. Nejdříve se sice musel vyrovnávat se zdravotními potížemi, nicméně později začal zrychlovat a po včerejším úspěšném ataku na třetí příčku Daniho Sorda tuto pozici dnes po skvělém výkonu uhájil.

Dvojka Citroenu Dani Sordo se však za své čtvrté místo a předvedený výkon rozhodně nemusí stydět. Španěl zejména v pátek podával excelentní výkony a ani dnes nedal svou kůži lacino. Navíc se nechal slyšet, že se mu závodění na šotolině líbí čím dál tím více.

Další pozice patřily mladíkům. O neuvěřitelné tři desetiny vteřiny nakonec vyhrál souboj o páté místo Matti Rantanen na Focusu před Sebastienem Ogierem, který včera dokázal zajet nejrychlejší na RZ 18. Nejlepší Subaru Impreza WRC přivedl do cíle po havárii Madse Ostberga na sobotním posledním testu Jari Ketomaa, svůj premiérový bod si z Finska za osmé místo odváží domů Matthew Wilson.

Radost příznivcům značky Škoda udělal svým výkonen Juho Hanninen, který s Fabií S2000 týmu BRR opanoval kategorii S2000 a skupinu N a navíc se dokázal v závěru soutěže propracovat do elitní desítky absolutní klasifikace za devátého Chálida Al Qassimiho, když dvě zkoušky před cílem pokořil Federica Villagru (oba Ford Focus WRC).

Tečku za nevydařenou soutěží dnes udělal výletem do lesa Conrad Rautenbach a následoval tak příkladu svého týmového kolegu z juniorského týmu Citroen Jevgenije Novikova. Henning Solberg si dnes dojel v rámci Superally alespoň pro týmové body, zatímco jeho bratr Petter včera opětovně a definitivně odstoupil, tentokrát pro potíže s motorem.

Jak již bylo avizováno výše, ve Finsku bojovali o body také účastníci juniorského šampionátu. Vítězem soutěže se po zásluze stal Martin Prokop a zároveň tak konečně vybojoval kýžený titul juniorského mistra světa. Zdatně mu sice sekundoval Kalle Pinomaki na Renaultu Clio R3, ale toho o možnost případného útoku na Prokopa připravily včerejší potíže s brzdami a pomalý defekt. Třetí místo vybojoval Michal Kosciuszko, ale pro něj tím pádem souboj o letošní titul skončil, stejně tak jako pro čtvrtého Aarona Burkarta.

Ve Finsku se v rámci dalšího startu v rámci programu Pirelli Star Driver představili také Martin Semerád s Bohuslavem Ceplechou na Lanceru Evo X, ale po nejrůznějších problémech jim nebylo souzeno spatřit cíl soutěže.

V průběžné klasifikaci mezi jezdci po Neste Oil Rally Finland figuruje na čele i nadále Mikko Hirvonen s tříbodovým náskokem na Sebastiena Loeba, v klasifikaci týmů si stále vede lépe Citroen před Fordem rozdílem 14 bodů. Seriál MS FIA v rally 2009 pokračuje na začátku září v Austrálii.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist