www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Australia (PCWRC)

Araújo zvolil strategický plán

6. srpna 2009 • 15:10

Armindo Araújo se definitivně rozhodl ke startu na Australské rally. Tato účast by mu totiž mohla dopomoci k zisku letošního mistrovského titulu v produkčním šampionátu FIA. Po vyloučení Násira Al Attiyaha z Acropolis rally je totiž právě Araújo největším favoritem z pětice jezdců, která může bojovat o titul v PCWRC. Vzhledem k tomu, jeho tým Ralliart Italy, pod nímž Portugalec letos pravidelně startuje, neměl Austrálii ve své nominaci šesti podniků, kde může bodovat, pojede Armindo s týmem jiným.

Z celkového počtu 12 soutěží mistrovství světa se na osmi z nich bojuje také o body do produkčního šampionátu. Původní přihláška musela obsahovat šest nominovaných podniků ze strany soutěžícího. Přestože PCWRC je vypsáno pro jezdce, na přihlášce může figurovat jméno pilota nebo týmu, což rozlišuje, kdo je zodpovědný za tento start, což je důležité zvláště v případě absence na nominované soutěži. Tým může rozhodovat o tom, kdo pojede s jeho vozem a tyto jezdce může dle libosti obměňovat. Někdy tomu tak je, jindy je jezdec stále tentýž.

Pro Araúja bude v Austrálii jedinou viditelnou změnou jeho startovní číslo. Nebude to obvyklé číslo 74, ale 39, které patří týmu Errani. Portugalec bude tím pádem čtvrtým letošním pilotem nasazeným pod hlavičkou italské stáje. Jezdci sice mohou startovat pod hlavičkou registrovaného týmu na všech soutěžích PCWRC, ale bodují tak pouze na prvních šesti.

A proč celá tato rošáda? Prvním důvodem je, že Al Attiyahovo vyloučení náhle zamíchalo celým průběžným pořadím. Druhým důvodem je pak fakt, že Araújovy šance na solidní bodový zisk jsou v Austrálii mnohem vyšší, než na lépe obsazené poslední soutěži ve Velké Británii. Ve Walesu je totiž 19 přihlášených, nepočítaje v to dva tradiční 'hosty'. Zároveň bude v Austrálii chybět Al Attiyah, neboť je přihlášen na dálkovou Silk Way Rally v Rusku s Volkswagenem.

Na Australskou rally je v rámci PCWRC přihlášeno devět soutěžících, body tedy 'visí' hodně nízko. A nakonec je tu ještě jedno pravidlo. To říká, že pokud jezdec startuje jako soutěžící na sedmé či osmé rally v rámci PCWRC, nemůže sice bojovat, ale body za jím obsazenou pozici jsou zablokovány a nemohou být přiděleny jinému jezdci.

Ralliart Italy bude s Araújem a jeho Lancerem Evo X startovat také v Británii. Vše se tedy zdá být hodně dobře promyšleno. Manažer týmu Marco Pastorini k tomuto pouze řekl: „Určitě, ale tenhle nápad není náš, je Násirův! Hrajeme jeho vlastní hru. Tato myšlenka pochází od Al Attiyaha, když se na Kypru přihlásil pod hlavičkou týmu a na další soutěže se přihlásil pod jiným soutěžícím.“

Je tedy celá situace pod kontrolou? „Zdaleka ani náhodou. FIA musí stale ještě posoudit Násirovo odvolání proti vyloučení z Acropolis Rally a pokud bude uznáno, ocitne se vše ve výchozím bodě,“ dodává Pastorini.

Situace v PCWRC vypadá takto:

Araújo 37 bodů z pěti soutěží, šestou bude Austrálie

Al Attiyah 31 bodů z pěti soutěží, šestou bude Británie

Patrik Sandell 28 bodů z pěti soutěží, šestou bude Británie

Eyvind Brynildsen 22 bodů ze čtyř soutěží, jede obě zbývající

Martin Prokop 19 bodů ze čtyř soutěží, jede obě zbývající

Změny v přihláškách PCWRC na Repco Rally Australia

Číslo 39 (Errani Team Group) Armindo Araújo (různí jezdci)

Číslo 45 (Uspensky Rally Tecnica) Stewart Taylor (místo Patrika Flodina)

Číslo 48 (TSI Racing) Chaodong Liu (různí jezdci, původně Gaurav Gill)

Číslo 50 (Barwa Rally Team) Richard Mason (místo Násira Al Attiyaha)

-jav- , -mah- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.08.2009 16:30
Pluto - moderátor
Jj, FIA zavedla krok s nutností dopředu si vybrat soutěže, kde budou jezdci bodovat. Následně zavedla možnost přihlásit se startovat a bodovat i týmům, takže z toho může vzniknout výše zmíněný paskvil...
toplist