www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 09 - Barum Czech Rally Zlín

Robert Achs: Úkol splněn

31. srpna 2009 • 08:00

Západočeská posádka Robert Achs a Filip Langer se vypravila na druhý konec republiky, přestože zlínskou soutěž neměli pevně zapsanou v plánu pro letošní sezonu. Po dvou nedokončených soutěžích v Českém Krumlově a Hustopečích bylo na náročných tratích Barum Czech Rally Zlín hlavním úkolem spatřit cíl.

Nejznámější českou soutěž jela posádka potřetí, tentokrát s modročerveným vozem Subaru Impreza STi skupiny N4. V minulosti se Robert s Filipem na Barumce představili se Škodou Fabia třídy A5, ale kvůli technické závadě se jim ani jednou nepoštěstilo přejet přes cílovou rampu.

Na páteční superspeciálce kluci předvedli hezkou jízdu pro diváky, na známém zlínském „autobusáku“ se dalo zbytečným riskováním mezi obrubníky pouze ztratit. Skutečná rally pro všechny začala až druhou rychlostní zkouškou Pindula v sobotu ráno. „Z RZ Pindula mám velký respekt, je to zákeřná zkouška, jejíž trať vede po uskákaném asfaltu z velké části lesem, spousta jezdců ji v minulosti podcenila, takže jsme začali volněji,“ řekl Robert. „Mezi obrovskou konkurencí místních střelců, kteří znají tratě jako své boty, jsme nechtěli od začátku příliš bláznit. Při druhém průjezdu Pindulí se mi ale povedlo utrhnout řadicí páku a až do servisu jsme jeli jen s takovým pahejlem, kterým jsem řadil.“

Další věcí byla obrovská konkurence vozů kategorie S2000 z celé Evropy, mezi těmito vozy neměly domácí produkční auta příliš velké šance. „V RZtách jsme se první den pohybovali přibližně uprostřed startovního pole, auto jsme netrápili, nechtěli jsme mu hned ze začátku ublížit,“ řekl Filip k sobotnímu průběhu soutěže „Během dne odpadla spousta riskujících posádek, což způsobilo, že jsme se nesvezli na dvou RZtách, poprvé na Zádveřicích po havárii Vládi Barvíka a podruhé po Bassově ukliknutí a následném zbytečném vyjetí sanitky.“

V odpoledním servisu před poslední sekcí zvolili kluci vhodné pneumatiky pro blížící se déšť a sedmička i devítka se jim vydařila. Spát šli s pocitem dobře odvedené práce, náročný den zvládli bez ztráty kytičky, odpadlíků ve startovní listině bylo hodně.

V neděli ráno na posádky vykouklo sluníčko, po nočním dešti ale na tratích v některých místech, zejména v lese, bylo nečekaně kluzko. Hned na začátku čekal na posádky těžký double v podání RZ Troják a Semetín, letos v opačném směru než vloni. „Kvůli havárii Jana Votavy jsme první Troják jeli volným průjezdem. Na Semetíně jsme se předvedli v dobrém světle, ta RZta mi sedí, přestože má velice technicky náročnou trať,“ řekl Robert Achs.

„Vašek Pech jel jinou ligu, s ostatními českými jezdci na produkčních vozech jsme ale udržovali podobné tempo. Třetí rychlostkou v sekci byl Komárov, tato RZta není až tak technická, je celkem krátká a hodně rychlá.“

Po druhém průjezdu Trojákem se kluci vyhoupli na parádní 25. místo, které si udrželi i po závěrečných rychlostních zkouškách Semetín a Komárov. Slunečný nedělní den završili přejetím cílové rampy soutěže IRC na celkově dvacátém pátém místě. „Na Barumce jsme mohli startovat díky přízni našich sponzorů, věřím, že jsme jim všem udělali radost krásným výsledkem na náročné a kvalitně obsazené soutěži. Děkuji i všem divákům, kteří nám podél tratí zlínské soutěže fandili,“ dodal závěrem Robert Achs. Do mistrovství republiky si Robert s Filipem připisují 19. místo, s výsledkem v této těžké konkurenci vládne v týmu maximální spokojenost.

Zdenka Trinerová
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist