www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MMČR 09 - Barum Czech Rally Zlín

Zlatá ... Barum Czech Rallye Zlín

2. září 2009 • 11:00

Tentokrát jsme se představili na více než domácí soutěži Barum Czech Rally Zlín, která byla započítávána v rámci šampionátů IRC, ME a MMČR. Více než domácí proto, že bydlím prakticky v cíli první rychlostní zkoušky.

Pro nás samotné začala soutěž v naší hodně nabité třídě skvěle. Zahájili jsme ve velkém tempu a zvítězili jsme v prvním testu o 18 vteřin. Druhý sobotní den jsme začali se stejným nasazením a postupně jsme se prokousávali výsledkovou listinou vzhůru. Osobně jsem byl potěšený časy na RZ Pindula, když se časomíra při obou průjezdech zastavila na stejné hodnotě 11.23.3 s průměrnou rychlostí 100.79 km/h. Při druhém průjezdu jsem ovšem ještě stačil trefit Želechovický retardér a přivodil jsem svému vozu menší problém v podobě prasklého chladiče. Ten stačil do konce RZ vytéct a motoru se to moc nelíbilo. Praskl první okruh těsnění pod hlavou motoru. Závada nebyla naštěstí až tak vážná, abychom museli skončit. V servise následovala výměna chladiče a poslední sekce sobotního dne, kde jsme ještě náskok navýšili.

Do nedělní části soutěže jsme tak vstupovali s téměř dvouminutovým náskokem na druhého, ke kterému jsme ještě na Trojáku přidali dalších 20 vteřin a pak jsem již zvolnil, abych ulevil hřejícímu se motoru. Ten však bez problémů vydržel až do cíle a mohli jsme slavit další letošní vítězství ve třídě N3 v rámci Mistrovství Evropy a Mezinárodního Mistrovství České Republiky. Třešničkou na dortu bylo stejně jako v minulém ročníku třetí místo v IRC 2WD CUPu. Absolutně jsme obsadili 34. příčku celkové klasifikace.

Barum Czech Rallye Zlín byla i letos skvěle uspořádaná a měla obrovskou diváckou kulisu, při které se výborně závodí. Startovní listina byla nabitá světovými jmény a předními továrenskými týmy z IRC. Absolutním vítězstvím se pro tento ročník může pochlubit Škoda Motorsport s Janem Kopeckým, ale skvělé výkony předvedli i naši další závodníci jako Roman Kresta na netovárním Peugeotu S2000 a Václav Pech s enkovým Mitsubichi, který se rval se silnější konkurencí jako tygr.

I bezpečnosti bylo učiněno zadost. Velká pochvala proto patří bezpečnostním činovníkům v čele s paní Hanou Chvojkovou. Když na třetí RZ byla vyvěšena žlutá vlajka, tak jsem poprvé ve své závodní kariéře poznal účinnost tohoto pravidla a RZ byla opravdu zrušena podle platných řádů.

Velké poděkování patří našim partnerům, spolujezdci Janu Mastacanovi a mechanikům, kteří odvedli skvělou práci při přípravě vozu i při soutěži samotné.

Egon Smékal (převzato z www.egonsmekal.cz)
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist