www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Australia (PCWRC)

Poslední den v Austrálii: bitva o medaile do poslední zkoušky (UPDATE)

6. září 2009 • 07:40

Sébastien Loeb v poslední etapě Repco Rally Australia zcela využil startovní pozice plynoucí ze včerejších taktických hrátek a po suverénním výkonu si dojel pro prvenství v posledním zaoceánském podniku letošního mistrovství světa. Přetrhl tak smolnou sérii z posledních závodů a navázal na vítěznou linii, která skončila už docela dávno - v dubnu na jihomarické Rally Argentina.

Jako první dnes na trať vyrážel Mikko Hirvonen a od začátku bylo jasné, že zametání trati nejde ruku v ruce s bojem o celkové vítězství. Jednička Fordu se tak musela spokojit s bojem o druhé místo, kde se vyskytoval zejména další jezdec Citroënu Dani Sordó. Tito dva si během závěrečných 110 kilometrů rychlostních zkoušek nedarovali ani vteřinu a na desítce dnešních testů si několikrát vyměnili pořadí; během druhých průjezdů na vyčištěné trati měl ale přece jen mírně navrch Mikko Hirvonen, který nakonec zaslouženě vybojoval celkové stříbro. Na vedoucího Loeba to už ale nestačilo, ten si dnes vteřinu po vteřině budoval náskok, který mu v závěrečné sekci bezpečně stačil na udržení pozice.

Oproti předchozím dvěma etapám již kontakt s nejužší špičkou ztratili Ogier (4.) s Latvalou (5.). Dvojka Fordu se propadla na páté místo už včera ke konci etapy, druhý defekt, který přišel už na dnešní nedělní vložce, pak mladému Finovi zhatil veškeré naděje na nějaký útok na juniora od Citroënu. Jejich pozice už zůstaly až do cíle beze změn, celkový výsledek je ale pro oba spíše zklamáním – Latvala by bez defektů směle mohl pomýšlet na vítězství, pro Ogiera mohla australská soutěž znamenat medailové umístění. I tak to byl ale od mladého Francouze doposud nejlepší výkon za volantem vozu WRC.

Za touto dvojkou se umístili oba jezdci Stobartu, kteří se shodou různých okolností dostali během neděle do vzájemného kontaktu; doposud rychlejšího Henninga Solberga trápily technické potíže, Matthewa Wilsona zase postihl defekt, syn šéfa domovské stáje se navíc jednou podíval mimo trať. Nepovedený víkend pro norského jezdce se ve finále proměnil až v souboj s argentinským Federicem Villagrou, Solberg ale přece jen zatáhl v samém závěru a zachránil alespoň celkové sedmé místo.

Zajímavý průběh měl i australský závod produkčních vozů. Mimo klasifikaci do PWRC jel Hayden Paddon, který rally ve své kategorii zcela zdominoval, jeho výkon byl navíc korunován vítězstvím v shootoutu, jenž novozélandskému mladíkovi zaručuje účast v programu Pirelli Star Driver 2010. V rámci samotného PWRC si ale nejlépe vedl český reprezentant Martin Prokop, který svým suverénní výkonem dlouho živil stále trvající naději na produkční titul. Hlavní kandidát na letošní prvenství Armindo Araújo se totiž celý víkend trápil s ne zcela funkčním vozem a soustředil se hlavně na dojetí do cíle a udržení stávající pozice. Zásadní zlom ale přišel na závěrečné rychlostní zkoušce, kde odstoupil Toshi Arai, čímžto se Portugalec posunul na konečnou pozici zaručující zisk titulu. Araújo ale ještě nemůže slavit, nejprve musí počkat na výsledky odvolání Nassera Al Attiyaha proti diskvalifikaci z Řecka.

Mistrovství světa bude pokračovat začátkem října, kdy se seriál vrátí do Evropy, konkrétně na asfalty španělské Rally Catalunya.

AKTUALIZACE

Po závěrečné technické kontrole byl technickými komisaři nalezen na všech třech vozech Citroën C4 WRC úchyt předního stabilizátoru, který neodpovídá homologaci. Takový prohřešek by měl být potrestán bezprecedentním vyloučením, jezdci na francouzských vozech ale od komisařů obdrželi pouze velice benevolentní trest jednominutové penalizace pro každou z posádek. Vítězem se tedy nakonec stal Mikko Hirvonen, Sébastien Loeb klesl na druhé místo, u Daniho Sorda se konečná pozice nemění a Sébastien Ogier se propadl o jednu pozici za Jari-Matti Latvalu. Do posledních dvou soutěží letošního MS si tak Mikko nese pětibodový náskok.

Repco Rally Australia 2009
1.Mikko Hirvonen-Jarmo LehtinenFINFord Focus WRC2:53:06.5
2.Sébastien Loeb-Daniel ElenaF/MCCitroën C4 WRC+47.5
3.Dani Sordó-Marc MartíECitroën C4 WRC+1:04.6
4.Jari-Matti Latvala-Miika AnttilaFINFord Focus WRC+1:52.0
5.Sébastien Ogier-Julien IngrassiaFCitroën C4 WRC+2:23.3
6.Matthew Wilson-Scott MartinGBFord Focus WRC+5:26.3
7.Henning Solberg-Cato MenkerudNFord Focus WRC+7:17.8
8.Federico Villagra-Jorge Peréz CompancRAFord Focus WRC+7:39.4
9.Hayden Paddon-John KennardNZMitsubishi Lancer Evo IX+15:36.1
10.Martin Prokop-Jan TománekCZMitsubishi Lancer Evo IX+15:44.7

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist