www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Rallye Principe de Asturias (ME)

Kopecký: Poprvé jsem ráno startoval s rampou

11. září 2009 • 15:40

Dlouho to vypadalo, že posádku Jan Kopecký-Petr Starý ve Španělsku na Rally Principe de Asturias neuvidíme. Až úspěch na Barum Czech Rally Zlín a finanční výpomoc od španělského dovozce české značky umožnil dvojici poprat se o další cenné body do Intercontinental Rally Challenge.

Už seznamovací jízdy naznačily, že uspět na zdejší soutěži nebude nic jednoduchého. „Tratě na Asturias jsou směsicí z různých závodů – kousek je to Monte Carlo, kousek Korsika, kousek Catalunya. Tratě ale rozhodně nejsou rychlé, spíš jsou úzké ze zatáčky do zatáčky. Ty jsou navíc hodně zrádné co se týká utažení, obtížnost znásobuje i fakt, že mnohdy do nich není vidět. Důležitá je jízda na rozpis,“ prozradil o trati spolujezdec Petr Starý.

Soutěž odstartovala dnes ráno v 7:00. Na severu Španělska to znamená, že se úvodní osmikilometrová rychlostní zkouška se jela za tmy. „Bylo to poprvé v mé kariéře, co jsem si musel vzít na úvodní ranní zkoušku světelnou rampu,“ řekl s úsměvem Jan Kopecký a dodal: „Nakonec to nebylo tak hrozné, jak jsme čekali. Obávali jsme se, že bude ještě mlha, ale ta naštěstí už nebyla. Byla to jen jedna zkouška, navíc krátká, takže jsme s tím neměli žádné problémy.“

A jak z pohledu posádky probíhala první část úvodní etapy? „Je znát, že tu jedeme poprvé. Na takto náročných rychlostních zkouškách je obtížné být hned rychlý. Je to tu hodně na rozpis, který nám zatím sedí. Zatím jsme měli problémy jen na druhém průjezdu té třicetikilometrové zkoušky, když jsme měli problémy s brzdami. Zhruba 9 km před cílem se nám propadl pedál na podlahu, až do cíle zkoušky to byl trochu sport, ale ustáli jsme to a mechanici dali v servisu vše do pořádku,“ zhodnotil za posádku Petr Starý.

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
11.09.2009 19:37
Gurun
Tomu říkám informační servis!Děkuji.
11.09.2009 16:41
Melmisek
Díky Pluto... Je vidět, že tam nejsi nadarmo :-)
toplist