www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. dubna 2024, Svátek má Vlastislav, zítra Robert

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

ME 09 - Rally Bulgaria

FIA potvrdila Rally Bulgaria v kalendáři MS

16. září 2009 • 21:00

Mezinárodní automobilová federace FIA dnes na svém zasedání potvrdila přítomnost Rally Bulgaria v kalendáři mistrovství světa v automobilových soutěžích pro rok 2010. I přes nevelký zájem továrních týmů i nelichotivá hodnocení této soutěže se tak v Bulharsku představí startovní pole světového šampionátu.

Organizátoři Rally Bulgaria zažádali o statut kandidátské soutěže v roce 2007. V převratné době, kdy FIA zavedla rotaci podniků a začala nahrazovat historicky i mediálně přitažlivé závody těmi, které na to sice neměly kvalitativně, zato však dokázaly předložit dostatečný finanční obnos doplněný o notnou dávku zákulisní diplomacie.

Rally Bulgaria patřila již v osmdesátých letech k výstavním síním motoristického sportu v komunistických zemích, dlouhou dobu si držela nejvyšší koeficient v rámci mistrovství Evropy a na jejich rychlostních zkouškách se proháněla celá evropská špička.

Ilja Čubrikov, Stojan Kolev, Radko Petkov, Georgi Petrov, Bončo Dunev či v posledních letech Krum Donchev, Jasen Popov nebo Dimitar Iliev. Tato slavná jména dalo Bulharsko soutěžnímu světu. Ti všichni snili o tom, že se postaví na Rally Bulgaria zařazené do mistrovství světa. Počítali však s tím, že se jedná o nerealizovatelný sen...

Již počátkem devadesátých let se vedení bulharské federace v čele s Georgi Yanakievem snažilo o získání statutu mistrovství světa. Při Rally Albena se střídaly největší pohlaváři FIA v čele s Maxem Mosleym či Shektarem Mehtou, svět však zůstal Bulharsku zapovězen.

V novém tisíciletí se Yanakiev pokusil tuto myšlenku obnovit. V letošním roce slavila Rally Bulgaria čtyřicáté výročí od svého prvního ročníku a nejlepším dárkem k oslavě měl být právě statut mistrovství světa. Bláznivá to myšlenka. Když však máte dostatek vhodných kontaktů i finančních prostředků, tak jde všechno...

Zařazení Rally Bulgaria do kalendáře mistrovství světa pro jubilejní ročník se sice nezdařilo, již v roce 2008 před uskutečněním prvního podniku s nálepkou 'kandidátský' se však objevil název této soutěže v navrhovaném kalendáři pro rok 2010.

Nad schopností místních organizátorů zvládnout tak náročnou akci pochybují i bulharští fanoušci a odborníci. S infrastrukturou by nemusel být problém, řada projektů vznikla již v souvislosti s kandidaturou Sofie na zimní olympijské hry, řada letovisek v pohoří Rila nebo na Slunečném pobřeží u Černého moře navíc díky dotacím z Evropské unie pomalu vzkvétá.

Také traťově by to nemuselo být úplně nejhorší. Je pravda, že rychlostní zkoušky současné Rally Bulgaria v okolí Borovce svou kvalitou mistrovství světa neodpovídají, ty kolem Slivenu už jsou mnohem zajímavější. Přesto pořadatelé s největší pravděpodobností postaví trať na stejných úsecích, jako v letošním roce, navíc přibude superspeciální zkouška v ulicích Sofie.

Přestože skončil letošní ročník nejen tragickou nehodou, při které zahynul Flavio Guglielmini, ale hlavně rozporuplnými reakcemi všech zúčastněných na nepříliš zdařilou organizaci soutěže, již dopředu bylo téměř stoprocentní, že Rally Bulgaria v kalendáři mistrovství světa bude. Tento krok byl dnes oficiálně posvěcen. Odpoledne 11. července 2010 budeme moci zhodnotit, jak se 'bulharský experiment' osvědčil.

Aktuální návrh kalendáře MS 2010
Swedish Rally
Corona Rally Mexico
Rally de Portugal
Rally Jordan
Rally of Turkey
Rally New Zealand
Rally Bulgaria
Rally Finland
Rallye Deutschland
Rally Japan
Tour de Corse
Rally Catalunya-Costa Daurada
Wales Rally GB

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist