www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Prokop s Tománkem v čele Katalánské rally

2. října 2009 • 21:00

Posádka Czech National Teamu Martin Prokop – Jan Tománek převzala po čtvrtém testu otěže juniorské klasifikace Katalánské rally a po šesti zkouškách prvního dne vede s dvanácti sekundovým náskokem před Holanďanem Weijsem, jenž startuje se shodným vozem Citroën C2 S1600.

Martin Prokop vstoupil do soutěže dvěma druhými časy za Weijsem, ale vítězství na třetím testu dalo tušit, že se v druhé sekci pojede podle not juniorského šampióna. A to se také potvrdilo. Česká dvojice nenašla v druhých průjezdech přemožitele a holandskému mladíkovi mírně odskočila.

„Od špiónů továrních týmů byly informace, že je v horách sucho, ale následně se podmínky zásadně změnily. Byla hodně zima, tratě byly vlhké, proto jízda na tvrdém slicku, který máme v rámci juniorského šampionátu k dispozici, nebyla vůbec příjemná. Neměli jsme absolutně žádnou přilnavost, náš citroën byl neustále ve smyku. I kvůli tomu jsme přehřály brzdy a zejména na dvojce ztratili mnoho času. Situace se začala otáčet na třetím testu, kde bylo optimální i nastavení vozu. Ve druhé sekci jsme se dostali před Weijse a doufám, že budeme svou pozici dále kontrolovat. Přesto musím před výkonem mladého soupeře smeknout, neboť zajíždí velmi rychlé časy, což nás udržuje v maximální koncentraci,“ komentoval první den španělské soutěže Martin Prokop.

Skvělou práci odvedli v průběhu poledního servisu i mechanici Jipocaru Racing, když zdárně vyměnili stávkující spojku. Katalánská rally bude pokračovat druhou etapou s dalšími šesti rychlostními zkouškami o délce 127,98 km.

„Uvidíme, jak to bude v horách vypadat, ale ranní sekce bude zřejmě opět hodně zrádná. Ale vzhledem k 38 km dlouhé vložce nebude reálné uvažovat o měkkých pneu. Spíše pojedeme takticky a kritická místa si musíme pohlídat,“ předpovídá jihlavský jezdec.

Jipocar Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist