www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

Prokop s Tománkem havarovali

3. října 2009 • 23:00

Posádka Czech National Teamu Martin Prokop - Jan Tománek nedokončila kvůli havárii desátý test Katalánské rally a může se rozloučit s obhajobou loňského vítězství.

Česká posádka vstoupila do druhé etapy excelentně a hned na nejdelším úseku soutěže jasně ukázala, kdo je mezi juniory pánem. Na druhého v cíli najela necelých osmnáct sekund a zásadně si upevnila vedoucí postavení. Hořkost porážky nepoznala ani v dalších dvou zkouškách sekce a do poledního servisu dojížděla s více než půlminutovým náskokem před Holanďanem Weijsem. Druhý průjezd osmatřicetikilometrové zkoušky El Priorat - La Ribera d'Ebre se však stal jihlavské dvojici osudný.

„V podstatě nebylo s kým bojovat, takže jsme si s Jendou řekli, že se zkusíme porovnat s loňským časem, který jsme tady dosáhli. Prostě jsme nechtěli nějak taktizovat, ale naopak vyzkoušet jízdu na limitu. V průběhu zkoušky nám vše vycházelo, ale pomalu jsem cítil, že nám odchází gumy. Stále se jelo ze zatáčky do zatáčky, pneumatiky postupně neměly takovou přilnavost. Jak se později ukázalo, dokonale jsem je přepálil. Když pak kousek před cílem následovala dlouhá rovina, v níž se citroën dostal na omezovač, neuvědomil jsem si možné následky špatně fungujících pneumatik. Následovaly velké brzdy do levé zatáčky, nějakých čtyři pět zatáček před cílem. Bohužel auto vůbec nereagovalo, ve vysoké rychlosti jsme šli rovně v cesty, kde jsme trefili nějakou skálu.

Popravdě to byla obrovská rána, oba jsme byli hodně otřesení a očekáváme, že zítra nás bude bolet celý člověk,“ objasnil výpadek Martin Prokop.

Jen pro doplnění Martinova předchozího komentáře - časy na předposledním mezičase RZ10:

2008 19:45.5

2009 19:46.7

Česká posádka se tak rozloučila s letošním juniorským šampionátem bez bodového zisku, naopak za prvním juniorským vítězstvím kráčí Hans Weijs s dalším Citroënem C2 S1600.

Jipocar Racing
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist