www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 4. května 2024, Svátek má Květoslav, zítra Klaudie

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally Catalunya - Costa Daurada (JWRC)

V Katalánsku se radoval Citroen, rozhodovat se bude v Británii

4. října 2009 • 15:30

Naprosto jednoznačný a dá se říci svým způsobem i nudný průběh měla letošní Katalánská rally, jediná ryze asfaltová soutěž letošního kalendáře mistrovství světa FIA v atomobilových soutěžích. Pro maximální porci bodů si podle očekávání dojel tovární tým Citroen a před poslední soutěží sezóny si tak již předčasně zajistil mistrovský titul ve značkách.

Vstup do soutěže sice nejlépe vyšel Mikko Hirvonenovi na Fordu, ale od druhé rychlostní zkoušky už tahali za delší konec provazu piloti francouzských vozů C4 WRC. Přes vynikající výkon domácího Daniho Sorda, který určitě měl na to, aby bojoval o vítězství, rozhodla již v sobotu týmová režie o tom, že vítězem Katalánské rally bude Sebastien Loeb. Deset bodů tak znamená pro Loeba 83 bodů v průběžné klasifikaci šampionátu, pouhý bod za vedoucím Hirvonenem.

Právě výše zmiňovaný finský jezdec skončil nakonec třetí, když se tentokrát musel smířit s tím, že přes veškerou snahu ztrácel na oba Citroeny po vteřinkách s každou další rychlostní zkouškou. Tovární tým Ford nakonec ustoupil od varianty poslat svou týmovou jedničku pozdě do poslední časové kontroly, aby tím takticky dostal Hirvonena na trať Britské rally až za Loebem.

Tímto faktem však určitě není potěšen Petter Solberg, který po rozpačitějším úvodu soutěže nakonec dokázal při své premiéře s Citroenem C4 WRC zajíždět na asfaltu solidní časy, nicméně jeho vyhlídky na další start s tímto vozem a s podporou továrního týmu v Anglii jsou teď spíše mizivé. Petter dokonce dokázal vyhrát čtyři rychlostní testy, ale je nutno přiznat, že dnes už jeho soupeřům víceméně o nic nešlo a jeli přeci jen relativně klidnějším tempem.

Pátá příčka je dobrou vizitkou pro Sebastiena Ogiera. Francouzský mladík určitě nezklamal a mohl možná jen trochu litovat pátečních potíží s brzdami. Přesto se však předvedl ve velmi dobrém světle , když si na své konto dokonce připsal v sobotu dva nejrychlejší časy.

Šestý Jari-Matti Latvala na rychlých katalánských asfaltech tentokráte doslova pohořel a v cíli za svými tradičními soupeři zaostal téměř o tři minuty. Jedinou náplastí na jeho španělské trápení mohl být nejlepší čas na vůbec posledním testu soutěže.

O poslední dva volné body do individuální klasifikace se podělili Matthew Wilson a Federico Villagra, Henning Solberg tentokráte vyšel bodově naprázdno. Nejlepší desítku pak uzavřel francouzský asfaltový šampion a veterán, 64letý Dani Snobeck na Peugeotu 307 WRC týmu Bozian Racing.

V juniorské kategorii se po včerejším výpadku Martina Prokopa mohl dnes na vítězství v klidu soustředit Hans Weijs. Druhý skončil nakonec s velkou ztrátou Simone Bertolotti, kterému Jordi Martí přepustil tuto příčku díky drobnému výpadku na předposledním testu, díky čemuž skončil třetí.

Soutěž nakonec dopadla dobře pro Eyvina Brynildsena, který při své světové premiéře s Fabií S2000 dovedl český vůz k vítězství ve skupině N. Škodovka tak na světových tratích letos dokázala naplno skórovat na sněhu, šotolině i asfaltu, což je velmi potěšující zpráva. Brynildsen těsně před koncem soutěže nakonec pokořil velmi dobře jedoucího 'Asiho' Aschenbrennera, ale maďarský jezdec se za svůj výkon určitě stydět nemusel.

Největším pozitivem letošní Katalánské rally je tak z pohledu na průběžnou tabulku mistrovství světa pravděpodobně fakt, že se o první místo bude rozhodovat až na posledním podniku sezóny. Uvidíme, jestli Sebastien Loeb nakonec prodlouží svou rekordní vítěznou šňůru, nebo se bude premiérově radovat Mikko Hirvonen. Letošní Britská rally startuje 23. října.

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist