www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. dubna 2024, Svátek má Robert, zítra Blahoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - Rallye Sanremo

Tituly rozdány i v IRC 2WD

6. října 2009 • 10:15

Trochu mimo zájem hlavního dění v letošním seriálu IRC byl doplňkový pohár vozů s jednou poháněnou nápravou. Do něj se zapojilo pouze minimum pravidelně startujících a do celkové klasifikace jednorázově promlouvali lokální jezdci na svých domácích soutěžích. Podobně jako v hlavní kategorii ale došlo i v poháru IRC 2WD k rozluštění tajenky, kdo letos získá titul, s předstihem jednoho podniku už na italském Sanremu.

Už před závěrečnou Skotskou rally mohly vypuknout oslavy ve Francii – mistrem dvoukolek se totiž v letošním Intercontinental Rally Challenge stal tamní jezdec Denis Millet, který v letošní sezoně využíval horkou novinku mezi soutěžními vozy, Peugeot 207 R3T. Tato přeplňovaná šestnáctistovka si tak nedlouho po svém vypuštění za hranice země galského kohouta, kde se již loni začala prohánět jako značková „pohárovka“, na svůj účet připisuje svůj první mezinárodní triumf. Rozhodnuto tak je už i v hodnocení značek. Peugeot kromě celkového hodnocení IRC opanoval i kategorii 2WD a jeho dvěstěsedmička – byť ve dvou dost odlišných variantách – se do historických tabulek zapíše zlatým písmem.

Největším konkurentem Denise Milleta letos byl Ital Manuel Villa, jenž seriál objížděl s Fiatem Punto S1600. Pokukoval i po celkovém triumfu, avšak rozhodlo Sanremo – když Villa musel po problémech s motorem z domácí soutěže odstoupit, pokusil se ještě situaci zvrátit a podal protest proti Milletovi za porušování dopravních předpisů během rally. Tento marný pokus ovšem sportovní komisaři smetli ze stolu a bylo rozhodnuto. Jako třetí je zatím hodnocen Maďar Lászlo Vizin, který na vybrané podniky vyrážel s Hondou Cvic Type-R R3. Dařilo se mu však pramálo, body si připsal jen na relativně vydařené barumce a na Rally Principe de Asturias. Bodově tak spadá do široké skupiny lokálních jezdců, kteří se dokázali při jednorázových prosadit proti těm pravidelně startujícím v IRC 2WD; patří mezi ně třeba i náš Jiří Skoupil.

Přestože pohár dvoukolek nedosahuje takové popularity, jako hlavní klasifikace IRC, může přinést do příští sezony pořádný vzruch a velkou porci ostrých bojů. Osmou značkou zaregistrovanou do IRC se totiž má stát francouzský Renault, který by měl v rámci IRC 2WD pořádat značkový pohár.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
06.10.2009 15:41
Mirekfric
To mi opravdu nepřijde jako zásadní problém. Teď tam jeli pravidelně dva, pokud by takto jelo pravidelných třeba deset, tak mi je úplně jedno s čím.
06.10.2009 15:11
Pluto - moderátor
To by pak ale jiné značky neměly v 2WD IRC šanci...
06.10.2009 14:39
Mirekfric
Spojení IRC s Renault Clio R3 Trophy bych bral všemi deseti :-)
toplist