www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MČR-S 09 - AZ pneu Rally Jeseníky

Desetinka z Jeseníků (nepleťte si s desítkou)

8. října 2009 • 07:00

Desetina sekundy. V hantýrce fotografů nejdelší čas udržitelný pevnou rukou bez stativu. U běžců na krátké tratě nepřekonatelný interval k novému rekordu. V životě zanedbatelný čas. Právě tato desetinka vstoupila do historie rally při AZ Pneu Rally Jeseníky 2009.

Do nádherného Šternberku nedaleko Olomouce, který je pověstný především mezi vrchaři, se sjeli v prvním říjnovém víkendu účastníci MČR ve sprintrally. Konal se tu předposlední závod seriálu, který mohl rozhodnout o některých titulech. S velkými ambicemi vyjela i realizační skupina Montcar Autosportu, protože dvojice Brynda – Palivec se chystala k útoku na titul v „áčkách“. Auto připraveno, několik sad nových pneu také.

Jednoznačně se však předpokládalo, že budou připraveni také soupeři. K oběma největším se řadili Honza Dohnal a Luba Minařík. Bohužel, tomu druhému štěstí nepřálo. Jeho Fabii se nepodařilo připravit a uvést do takového stavu, aby tento mladý sympaťák mohl startovat. Na start se tedy ráno postavili dva soupeři nejvážnější. Dvě auta s tak populárním znakem (mezi muži) na kapotě. Do R3 usedli Brynda s Palivcem a do S1600 Dohnal s Latifem. Od časného rána se rozpoutal na trati rally nelítostný boj.

Díky lepšímu vstupu do soutěže získal Petr se Štepíkem mírný náskok, který zuby nehty udržovali. Honza s Billym tvrdě dotírali a stahovali. Až do předposlední erzety. Tu vyhrál Petr s náskokem, který vlil hodně do pohárů neděje ve stáji Montcar Autosportu. V posledním dějství se ale ukázal Honza Dohnal jako bojovník s velkým „B“. Do cíle se vřítil s náskokem právě té jedné desetiny sekundy a získal titul Mistra republiky ve skupině A. Dlužno doznat, že titul naprosto zasloužený.

Proto patřil celý tým z Hluboše mezi první upřímné gratulanty. I na rampě Petr sportovně přiznal, že Honza byl prostě rychlejší. Oba pak svorně litovali, že nejel i Luba Minařík. Nemohu se zbavit dojmu, že mezi těmito špičkovými mladými jezdci panuje mimo erzety kamarádský a kolegiální vztah, který by jim mohl závidět nejeden profík. To však nebylo jediné zakouzlení desetinky. Aby si tento víkend pořádně užila, dokázala od sebe oddělit i vítěznou posádku Štěpánek – Omelka a druhou Trněný – Pritzl. Prostě ve Šternberku to na destinku sekundy klaplo.

Smutným osudem týmu Montcar Autosportu pak bylo i odstoupení Jirky Sutra, který tentokrát místo večeře malinko uvařil Fabii. Naštěstí bez vážnějších následků. Lítost pak nad svým rozhodnutím nezúčastnit se této sotěže projevila i jindy nepostradatelná ženská posádka Vykydalová – Vyštejnová. Jejich telefonát, kterým nám své dojmy sdělily, byl jen dokreslením nepříliš veselé atmosféry tohoto víkendu v Jeseníkách pro tým Montcar Autosportu.

Jan Pilát ; Montcar Autosport
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist