www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally of Great Britain (PCWRC)

Rally GB: Šestý titul pro Loeba

25. října 2009 • 15:15

Poslední soutěž letošního seriálu mistrovství světa FIA v automobilových soutěžích rozhodla o tom, že francouzská dvojice Sebastien Loeb – Daniel Elena pokračuje ve své neskutečné šňůře světových titulů. K zisku toho šestého je nakonec přivedlo až nelehké vítězství nad svým největším rivalem Mikko Hirvonenem na rozbahněné trati v Anglii.

Loeb sice v průběhu rally tahal za delší konec pomyslného provazu, ale musel být stále ve střehu. V momentě, kdy si dnes francouzský pilot dovolil na čtrnáctém rychlostním testu povolit nohu z plynového pedálu, Hirvonen okamžitě kontroval a stáhnul jeho náskok o deset vteřin. Očekávané drama se však nakonec nekonalo, ale jenom pokud jde o souboj o první příčku.

Předposlední rychlostní test totiž znamenal pohromu hned pro několik jezdců z první desítky. Ke své obrovské smůle byl mezi nimi i Mikko Hirvonen. Na jeho Focusu WRC totiž povolily úchyty kapoty a finský pilot musel nakonec zastavit, aby vlající kapotu utrhnul úplně, než mu rozbije čelní sklo. Ještě hůře dopadl jinak solidně jedoucí Ogier, který vyletěl z trati a přestože se nakonec dobelhal až do cíle testu, s poškozeným zavěšením musel odstoupit. Poněkud více štěstí tak měl nakonec Aaron Burkart, který při své premiéře za volantem C4 WRC zapadnul po předjetí Ogiera rovněž do blátivé pasti, ale přes značnou ztrátu soutěž dokončil.

Hirvonen se tak musel ještě na posledním testu hodně snažit, aby za sebou udržel Daniho Sorda, což se mu ale o jednu desetinu nejlepším časem na zkoušce povedlo. Oba dva piloty tak od sebe v cíli dělila rovná vteřina! Pro čtvrté místo si dojel Petter Solberg, který se sice snažil po celý den útočit na třetí pozici Sorda, ale ztráta, kterou Nor nabral včera kvůli potížím se stěrači se už smazat nedala.

Pro body za páté místo si nakonec dojel Henning Solberg. Ten se musel v pátek potýkat s problémy se zapalováním, takže byl ve finále se svým výsledkem spokojen. Na svého mladšího bratra ale v cíli ztratil bez jedné desetiny rovných pět minut. Do desetiminutového odstupu se vešel po standardním výkonu Matthew Wilson, který tentokráte vytěžil zejména z potíží ostatních jezdců.

Sedmý Jari-Matti Latvala zakončil letošní sezónu ve stylu jejího předchozího průběhu. Po pátečních technických potížích, kdy jej ve výsledcích srazila dolů prasklá poloosa, se finský enfant terrible postupně prokousával k lepším a lepším časům, až následně za letmým cílem RZ 14 skončil mimo trať. Místo možného útoku na Wilsona tak byl Latvala nakonec rád, že se jeho poškozené auto dobelhalo do finiše a až do cíle se udržel před osmým Rautenbachem.

Nejlepší desítku tak nakonec uzavřely vozy skupiny N. Záměrně se vyhýbám slovu produkční, neboť deváté místo absolutně a prvenství v klasifikaci PWRC vybojoval po spanilé jízdě Eyvin Brynildsen na Škodě Fabii Super 2000 týmu René Georges Rally Sport. Armindo Araujo skončil při premiéře za volantem Lanceru Evo X italského Ralliartu hned za mladým Norem, ale již bez nároku na body, a tak si k osmi bodům a zároveň i stříbru v závěrečné klasifikaci PWRC dojel Martin Prokop.

Bronzovou pozici v hodnocení PWRC obsadil v Anglii ostřílený Tošihiro Arai, kterému však soutěž podle jeho slov naprosto nesedla. Mnohem spokojenější však mohl být český mladík Martin Semerád, který tak paradoxně asi na nejtěžší letošní soutěži zajel svůj nejlepší výsledek sezóny.

MS FIA jezdců 2009: 1. Loeb 93 bodů, 2. Hirvonen 92, 3. Sordo 64

MS FIA značek: 1. Citroen Total 167, 2. BP Ford Abu Dhabi 140, 3. Stobart VK Ford 80

PWRC: 1. Araujo 42 bodů, 2. Prokop 37, 3. Brynildsen 32, 15. Semerád 6, 21. Tarabus 3

JWRC: 1. Prokop 46 bodů; 2. Kosciuszko 42, 3. Burkart 39

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
25.10.2009 21:48
Karbonyl - moderátor
...ve kterém je odkaz zpět sem na portál :-D odkaz na www.autosport.cz
25.10.2009 21:16
Pluto - moderátor
Eyvind Brynildsen vyloučen - více: odkaz na forum.autosport.cz
toplist