www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 09 - Rally of Great Britain (PCWRC)

Semerád s Ceplechou nakonec zřejmě na třetím místě Britské Rally

26. října 2009 • 12:00

Britská Rally byla poslední soutěží sezóny 2009 a současně rally, kde byl zakončen první rok projektu Pirelli Stars Driver. Pro Martina Semeráda s Bohuslavem Ceplechou se ale stala také současně soutěží, na které se jim podařilo dosáhnout nejlepšího výsledku roku.

Tři etapy Britské Rally v podání posádky Semerád – Ceplecha byly také výjimečné tím, že se posádce podařilo soutěž poprvé dokončit bez použití systému Superrally. Tým mechaniků zvládl připravit Mitsubishi Lancer EVO X na závěrečnou dobře a během soutěže se nevyskytl žádný vážnější technický problém. Na spolehlivosti motoru se pozitivně promítlo i snížení výkonu vozu.

„Díky tomu, že auto fungovalo celou soutěž stejně, mohli jsme se více soustředit na naši jízdu. Během závěrečné etapy jsme sice měli trochu problém s poklesem výkonu, ale dařilo se nám už udržovat naší pozici. Jsem moc rád, že se nám na poslední soutěži v Pirelli Stars týmu podařilo zajet soutěž bez problémů a dosáhnout i na dobré umístění. Těžili jsme určitě i z problémů soupeřů, ale taková je rally a my si problémů během roku užili také dost. Trochu jsme si tímto výsledkem spravili chuť, ale určitě bychom se rádi podobně prezentovali vícekrát i v předchozích soutěžích,“ hodnotil v cíli Britskou Rally Martin Semerád, když ještě netušil, že vůz vítězného Nora Brynildsena neprojde závěrečnou technickou kontrolou. Pokud sportovní komisaři uznají tento výsledek za konečný, posune to posádku Semerád – Ceplecha na konečné třetí místo v hodnocení PWRC Britské Rally.

Závěrečná etapa Britské Rally nebyla ale jen o dojetí. Bylo stále o co bojovat a ani Martin Semerád s Bohuslavem Ceplechou si nemohli dovolit zcela závěr soutěže vypustit. „Před námi sice byl velký časový odstup na Araie, ale museli jsme si hlídat stále zrychlujícího Sousu, což se nakonec povedlo. Na druhé rychlostní zkoušce dne jsem navíc udělal trochu chybu, když jsem probrzdil jedno odbočení. Ztratili jsme tak pár vteřin, ale na konečný výsledek to nemělo vliv a mohli jsme soutěž dokončit tak jak jsme chtěli. Určitě mělo pozitivní vliv to, že jsem se v Německu na Lausitz Rally dobře rozjel v podobných podmínkách, jaké panovaly tady v Británii a i loňský trénink tady v Británii nám určitě přišel vhod,“ dodává Martin Semerád.

Martin Semerád s Bohuslavem Ceplechou si tak na své konto připsali sedm bodů do hodnocení Mistrovství světa produkčních vozů a s jedním bodem z Portugalska tak uzavřeli své konto na celkovém počtu osm což znamená, že zůstali těsně za desítkou nejlepších jezdců PWRC. Úvodní sezóna v Mistrovství světa mladého jezdce z České republiky se tedy skončila v pozitivním tónu. Martin Semerád se třetím místem zařadil vedle svého finského kolegu Jarko Nikaru, který se z třetího místa radoval na Sardinii, a oba se tak stali nejúspěšnějšími jezdci prvního ročníku Pirelli Stars Driver Teamu. Tým okolo Martina Semeráda a hlavně otce Josefa Semeráda teď čeká mnoho jednání o nadcházející sezóně, možném pokračování v Mistrovství světa, a zúročení zkušeností, které se podařilo na náročných světových rally za celý rok nasbírat.

Sherlog Racing Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist