www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 20. dubna 2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 09 - RAC MSA Rally of Scotland

Přímý přenos z Rally Scotland budou komentovat Reid, Gross a Valoušek

19. listopadu 2009 • 18:00

Televizní stanice Eurosport připravila pro fanoušky automobilových soutěží přímé přenosy ze čtyř rychlostních zkoušek letošní RAC MSA Rally of Scotland. Diváci většiny mezinárodních mutací této televizní stanice si budou moci z pohodlí domova užít souboje na rozbahněných skotských cestách se spolukomentářem soutěžních závodníků.

V britské verzi Eurosportu bude spolukomentátorem Robert Reid, bývalý spolujezdec Richarda Burnse, se kterým v roce 2001 vybojovali titul mistrů světa. Také česká verze nabídne kvalitní piloty. Páteční test v Craigvineanském lese bude komentovat úřadující český šampion a obvyklý spolujezdec Romana Kresty Petr Gross, v sobotu usedne na horké komentátorské křeslo Pavel Valoušek.

---

Pro krátký popis obou televizních rychlostních zkoušek jsme požádali Franze Wittmanna, který se v minulých dnech zúčastnil seznamovacích jízd na tuto soutěž.

Pátek - RZ Craigvinean

Kousek od Scone Palace se uskuteční tento 20,49 km dlouhý test v Craigvineanském lese. Po startu cesta stoupá až na vrcholky zdejší přírodní rezervace do výšky 1300 metrů nad mořem, kde projíždí turistickým lákadlem a v tuto chvíli zároveň i divácky populární zónou Hermitage. Poté postupuje stále po hřebeni, ve finále klesá tříkilometrovým hodně uklouzaným sjezdem s řadou vracáků do cíle, který se nalézá kousek od startu. Celá zkouška je spíše svižnější, hlavně úsek na hřebeni bude rychlejšího charakteru, vzhledem k přírodním podmínkám zde bývá většinou mlha a mrholení. Při jízdě bude důležité udržet se ve stopě, jinak nadělá bláto divy. Proto budou zrádné hlavně rychlé zatáčky, kde se jezdí bokem. V příkopech je hodně kamení, výlet mimo trať bude většinou znamenat konec. Některé zatáčky se hodně řežou, což nešlo při tréninku přesně určit – ve výhodě budou ti, co znají zdejší tratě (před měsícem se na tomto úseku jela Colin McRae Stages Rally). Druhý průjezd se jede hodně pozdě, v tu dobu se již bude ve Skotsku stmívat. Zkouška byla po seznamovacích jízdách zkrácena o tři km v prostřední části kvůli nesjízdnosti tratě (hodně bláta).

Sobota - RZ Loch Ard

Se svojí délkou 33,52 km nejdelší zkouška soutěže. Vede skrz historicky první skotský národní park Lomond a Trossachs, konkrétně v oblasti mezi jezerem Loch Ard a největším skotským jezerem Loch Lomond. Zkouška startuje lesním úsekem na břehu jezera Loch Chon. Poté následuje dlouhý průjezd Lesem královny Alžběty, tato část obsahuje všechny charakterové typy šotolinových tratí od rychlých úseků přes horizonty až po vracáky. Celá zkouška má hodně rychlý charakter. Oproti předchozímu dni není tak uklouzaná, kromě prostřední části. Neobsahuje příliš mnoho rovných úseků, spíše hodně rychlejších a méně prudkých zatáček. Je zde mnoho pasáží, kde bude možné vidět auto hodně dlouhou dobu, že i dvě minuty po sobě jedoucí posádky na sebe uvidí.

Přehled přenosůpátek
09:45 - 10:40LIVERZ 3 Craigvinean
17:00 - 18:00LIVERZ 7 Craigvinean

Přehled přenosůsobota
10:00 - 10:55LIVERZ 10 Loch Ard
14:45 - 16:00LIVERZ 13 Loch Ard

Zájemci o přenos na internetu ZDARMA se mohou podívat ZDE (nutnost registrace)

-plu- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist