www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 25. dubna 2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - druhá etapa (+VIDEO)

4. ledna 2010 • 02:00

Dnešní etapa byla takřka shodnou s předposledním měřeným úsekem loňského ročníku. Posádky se dostaly do pohoří Sierra Cordoba, známého stejně jako včerejší etapa z Rally Argentina. Zpoždění startu zavinil předpovídaný déšť, který místní obyvatele vůbec nepřekvapil.

„Ráno se nad Cordobou přehnala průtrž mračen a motorky a čtyřkolky doprovázela až na 100km rychlostního testu. Naopak příjezd do vlhkého tropického klimatu, jakým provincie La Rioja je, dnes nabídla dva odlišné extrémy, neboť odpoledne v bivaku bylo 40 Celsia,“ to jsou slova Martina Pabišky

Dnešní den byl pro motocyklisty jako na houpačce. Na každém mezičase se pořadí měnilo a v čele se vystřídal Coma, Manca, Casteu i Fretigne, který závěrečných sto kilometrů vedení udržel a porazil jak Casteaua, tak Comu. V pozadí se dnes držel čtvrtý Cyril Despres, který je však v tento moment nejlepším na stroji KTM, když drží hned za Davidem Casteu druhé místo. Jeho ztráta na čelo je něco málo přes dvě minuty a náskok na třetího Fretigne jen čtyři vteřiny.

Dařilo se i našim. David Pabiška o dvě minuty porazil průběžně nejlepšího českého zástupce, Martina Macka, jehož motocykl při dnešní nehodě dokonce přeletěl přes kamennou zídku a ulomil si přední blatník (jezdci se ale nic vážnějšího nestalo) a posunul se kousek za něho. Oba dokončili na konci třetí desítky a obdobné pozice drží i v průběžném pořadí. Jan Veselý dnes podobně jako Dušan Randýsek ztratil bezmála pětačtyřicet minut a i přes umístění kolem šedesátého místa bojuje v okolí sté pozice průběžného pořadí. Dušan Randýsek klesl na šedesáté místo průběžného pořadí. Novic Roman Krejčí opět ztratil kolem jedné hodiny a na začátku druhé stovky poposkočil průběžným pořadím.

Nutno podotknout, že za ztráty může i štědrost místních pořadatelů, kteří tvrdě postihují překročení předepsaných rychlostí v zastavěných oblastech. Marc Coma by v tento moment bojoval o vedení, díky dvaadvaceti minutám penalizace však figuruje na čtrnácté pozici. Martin Macek si veze jednu minutu k dobru, naopak Jan Veselý ještě o čtyři minuty více než Coma. Rekordmanem je zatím poslední Kanaďan Hatton, který včera zapomněl výkaz v bivaku. Dnes je jeho počet trestných minut již čtyřiadevadesát.

Vedoucí quad Rafala Sonika dostal po včerejší etapě osmiminutovou penalizaci a tak musel vedení přepustit domácímu Patronellimu. Ten díky dnešnímu třetímu místu figuruje na průběžném druhém místě hned za Gonzalezem, který dnes nestačil jen na včera posledního, ne však odepsaného Francouze Deltrieu. Svůj den dnes neměl Josef Macháček. Téměř tři čtvrtě hodiny ztráty kvůli havárii a čtyři minuty penalizace posílají jednoho z hlavních favoritů do druhé desítky. Dobře si však vedl Martin Plechatý, plánovaný nástupce právě Macháčka. Ten si čtvrtým místem v dnešní etapě zajistil umístění na třetím stupínku v průběžném pořadí. Oldřich Bražina desátým místem v etapě uhájil i desáté v pořadí po etapě. Veškeré ambice ztratil Polák Sonik, který dnes ztratil jednu hodinu a dvaačtyřicet minut. „Dnešní silná průtrž mračen zřejmě také ovlivnila nehodu Josefa Macháčka, který na 76km rychlostní zkoušky dostal se svojí čtyřkolkou smyk a několikrát se převrátil. Musel dlouho opravovat, aby se mohl vrátit do startovního pole, ale zdravotně je zatím v relativním pořádku. Martin Plechatý dnes také okusil zrádnosti terénu a na 10minut zapadl ve vyschlém řečišti, které bylo skryto za velbloudí trávou,“ říká dále Martin Pabiška.

Dnešní etapa byla v kategorii automobilů pod taktovkou Volkswagenu. V čele se zpočátku držel Mauricio Neves, kterého v závěru vystřídal Nasser Al-Attiyah. Ten nejen vyhrál dnešní etapu, ale zároveň vede průběžné pořadí před Sainzem o minutu a devatenáct sekund. Do první šestky dnešní etapy se krom čtyř Volkswagenů dostal ze zadních pozic vyrážející Chicherit, který nestačil jen na zkušeného Katařana. Na šestém místě potrápil posádky na předních pozicích Peterhansel, který ovšem absolutně figuruje na dobrém třetím místě absolutně. Doposud vedoucí Nani Roma nabral velkou ztrátu po efektních kotrmelcích po jedné z nezvládnutých zatáček. Miroslav Zapletal si díky umístění na začátku čtvrté desítky pohoršil o pár pozic a klesl na průběžné pětadvacáté. Jiří Janeček s Viktorem Chytkou dnes docela zabojoval a na Zapletala ztratil jen deset minut, čímž se posunuli na začátek páté desítky. Ztráta Dušana Kunovského je po dnešní etapě dvě hodiny, s níž mu patří pozice kolem sedmdesátého místa. Ztráta Petera Mikuly je o hodinu větší a jeho umístění se neustále mění.

Soutěž kamionů byl pro české barvy dnes smolná. Větší ztrátu než je na denním pořádku zaznamenal jak Aleš Loprais tak rovněž Martin Macík a Martin Kolomý. Macík svou ztrátu začal odmazávat v závěru etapy a nakonec dokončil na 10. místě, které znamená 6. příčku absolutně. Aleš Loprais krátce před 140. kilometrem školácky havaroval, o kousek dále zůstal stát kvůli technickým problémům a do cíle dorazil s velkým zpožděním. „Asi při devadesátce jsme měli defekt pneumatiky a museli jsme nedobrovolně opustit pistu. Poškození vozidla jsou v místních podmínkách neopravitelná,“ uvedl Loprais. Spáčil byl jediným českým pilotem, který etapu dokončil bez větších problémů. Sedmé místo po etapě je solidním výsledkem. Na třetí místo se posunul Andre de Azevedo s Tatrou, kterého můžeme taktéž brát již za „aklimatizovaného“ Čecha.

Video z průběhu druhé etapy

Výsledky 2. etapy / po 2. etapě

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist