www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - čtvrtá etapa (+VIDEO)

6. ledna 2010 • 01:00

Dnešní náročná etapa přivedla posádky do And a pole startujících přenesla z Argentiny do Chile. Kvůli obtížným podmínkám včerejší etapy byl start čtvrtého dne posunut o hodinu a půl. Dnešní etapa byla rovněž zkrácena o záverečných 40 kilometrů.

Pořadí na prvních pěti pozicích v kategorii motocyklů nedoznalo změn a vypadá tedy následovně. Marc Coma i přes dnešní vítězství figuruje až na šestém místě a to díky více než dvacetiminutové penalizaci, bez ní by figuroval na bronzovém stupínku. Průběžné vedení si s osmiminutovým náskokem drží třetí nejrychlejší muž dnešní etapy, Cyril Despres. Ten je však pronásledován Davidem Casteu, který včera vystoupil jako gentleman, když pomohl při opravě stroje svého přímého oponenta. O třetí místo průběžného pořadí svádí boj Helder Rodrigues s Luca Mancou.

Do problémů se však dostal favorit českých barev, Martin Macek. Ten byl kvůli problémům s motorem do cíle dotažen a vypadá to, že jeho pouť letošním Dakarem končí. Nejlepším zástupcem české trikolory je tedy po dnešním dni David Pabiška na třiatřicátém místě. O tři pozice níže je Dušan Randýsek, Roman Krejčí je čtyřiačtyřicátý. Jan Veselý ztratil dvě hodiny a propadl se na konec osmé desítky.

Do dnešní etapy nenastoupil Josef Macháček na svém stroji Yamaha. Hlavním důvodem odstoupení je pochroumané rameno po nehodě v nedělní etapě. Macháček navíc přiznal, že šlo s největší pravděpodobností o jeho poslední start na Dakaru. O vedení mezi quady stále bojuje dvojice Marcos a Alejandro Patronelliovi. Díky třetímu času dnes se na průběžné šesté místo posunul Martin Plechatý, který má dvě pozice za sebou posledního českého zástupce, Oldřicha Bražinu.

O vedení mezi automobily se dnes přetahoval Stéphane Peterhansel s Nasser Al-Attiyahem. Vítězně však nevyšel z dnešního souboje ani jeden. O pouhou jednu sekundu porazil prvního jmenovaného Američan Robby Gordon. Průběžné pořadí však stále vede Peterhansel před trojicí pronásledovatelů na vozech Volkswagen, konkrétně před Sainzem, Al-Attiyahem a Millerem. Miroslav Zapletal zajel dnes solidní dvaadvacátý čas, ale díky včerejší pětihodinové ztrátě se pořadím neustále propadá.

Pro další etapové vítězství si dnes opět dojel Kamaz Rusa Čagina. Ten již nyní vede před týmovým kolegou Kabirovem o šestadvacet minut. Pro upřesnění ztrácí třetí Van Vliet na Ginafu už půl třetí hodiny. Tatra Andre De Azeveda se dnes potýkala s problémy elektroinstalace, více než čtyřhodinová ztráta znamená pokles na třináctou příčku. Martin Macík je nyní šestý a to také díky dnešnímu čtvrtému času. Spáčil se pohybuje ve druhé desítce.

Video z průběhu čtvrté etapy

Výsledky 4. etapy / po 4. etapě

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist