www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - pátá etapa (+VIDEO)

7. ledna 2010 • 03:00

Dnešní etapa dakarské soutěže čítala dvě stovky kilometrů na přejezdech a téměř pět stovek ostrých kilometrů na náročných tratích mezi Copiapem a Antofagastou.

O vedení téměř celou etapu sváděla boj Cyril Despres a Marc Coma. Rybník jim nakonec vypálil Francisco Contador Lopez, když prvnímu jmenovanému nadělil jednu minutu. Marc Coma si dnes kvůli defektu a čekání na asistenci připsal ztrátu čtyřiceti minut a má asi již definitivně po naději na vítězství. Ze soutěží se dnes rozloučilo velké překvapení David Casteu. Francouzský motocyklista dnes ošklivě havaroval a se zlomenou nohou byl odvezen do bivaku. Třetí čas si dnes připsal David Fretigne. Průběžné pořadí po dnešní etapě vypadá následovně. Vedení drží s téměř čtyřicetiminutovým náskokem Cyril Despres před Lopezem. Třetí Helder Rodrigues již zaostává o čtyřiačtyřicet minut a čtvrtý Alain Duclos o půl druhé hodiny.

Roman Krejčí dnes na vítěze etapy ztratil jednu hodinu a sedmatřicet minut a přes dnešní devětatřicáté místo mu patří absolutně stupínek o jedno místo nižší. Šestatřicátý je po dnešním dni David Pabiška, ten dnes dokončil jako dvaapadesátý s dvouhodinovou ztrátou. Dušan Randýsek je po dnešním dni o pět pozic za Romanem Krejčím. Veselý dojel s více než tžíhodinovou ztrátou na konci osmé desítky..

Jedním z posledních, kdo vezl český prapor v okolí medailových pozic, byl čtyřkolkář Martin Plechatý. Ten však dnes ošklivě havaroval a byl převezen do nemocnice s rozdrceným ramenem, momentálně se řeší převoz do České republiky, kde by měl podstoupit operaci. Vítězné tažení bratrů Patronelliů je již narušeno. Alejandro ztratil dvě hodiny a klesl na čtvrté místo, tudíž se na druhou pozici dostává Santamarina se ztrátou hodiny na Marcose Patronelliho. Český zástupce Oldřich Bražina se posunul už na pátou příčku.

Pátá etapa by mohla být prezentací značky Volkswagen. Nejvyšší pozice si mezi sebou přehazovala jedna posádka Volkswagenu za druhou. Jde hlavně o Marca Millera a Carlose Sainze, kdežto první jmenovaný byl většinou rychlejší a zkušeného Španěla porazil dvě minuty. Třetí Nasser Al-Attiyah ztratil o dvě minuty více a v průběžném pořadí drží druhé místo se čtyř a půlminutovým náskokem na Millera a stejně velkou ztrátou na Sainze. Čtvrtý Gordon zaostává již o jednu hodinu. Dosud vedoucí Stéphane Peterhansel ztratil kvůli prasklému kardanu dvě a čtvrt hodiny a kledl na závěr první desítky.

Miroslav Zapletal dnes dokončil ve třetí desítce a se ztrátou blížící se osmi hodin již na přední umístění asi nepomýšlí. Stát se však může cokoliv. Velké problémy měl Jiří Janeček, když jej zradil zadní diferenciál a jeho Toyotu musel do cíle dotáhnout kamion Martina Kolomého.

Neskutečné jsou časy Kamazů Kabirova a Čagina. Oba dokončili v téměř stejném čase, zhruba čtyřicet minut před Aduou na Ivecu. Oba Kamazy porazily zároveň všechny soutěžící v kategorii motocyklů. S necelou ztrátou jedné hodiny se do cíle dostal Martin Macík a po dnešním dni mu patří umístění hned za Kamazy a Ginafem Van Vlieta.

Video z průběhu páté etapy

Výsledky 5. etapy / po 5. etapě

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist