www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - šestá etapa

8. ledna 2010 • 02:00

Náročnost Dakaru etapu od etapy narůstá a to i díky vysílení soutěžících. Do volného dne ještě před startem šesté zbývalo zhruba tisíc kilometrů, do nich se posádky vydaly dnes ráno etapuu z Antofagasty do Iquique.

O vítězství mezi motocykly se zpočátku přetahovali Despres s Comou, které doplňoval Rodrigues. První jmenovaný ve výsledcích dlouho figuroval na prvním místě a to hlavně kvůli chybě Comova iritacku. Po opravě zvítězil Coma o deset minut a Desprese odsunul za svá záda, to však jen v pořadí etapy. Despres si průběžné vedení stále drží o dvaačtyřicet minut před Lopezem, který dnes hodně ztratil kvůli špatné volbě cesty. Třetí čas dnes zajel Rodrigues, který na stejné pozici figuruje i v průběžném pořadí. Při zákeřné nehodě dnes utrpěl zlomeninu klíční kosti Goncalves, pro kterého Dakar končí obdobně jako pro Itala Lucu Manca, jež také havaroval. Jeho zranění jsou ještě vážnější, byl převezen v kritickém stavu a je udržován v umělém spánku. Výtečný šestý absolutní čas dnes zajel Slovák Ivan Jakeš. Ten je po dnešku již v první desítce.

David Pabiška zajel osmatřicátý čas absolutně a průběžně figuruje na pozici o šest míst lepší, Jan Veselý je po dnešku sedmdesátý, Dušan Randýsek přes dnešní tříhodinovou ztrátu otevírá šestou desítku průběžného pořadí, Roman Krejčí dnes patřil k těm nejpomalejším.

Soutěž čtyřkolek opět opanoval Argentinec Marcos Patronelli před svým bratrem. Vítěz etapy rovněž vede průběžně a to již o téměř půl druhé hodiny před Santamarinou, který dnes skončil třetí. Tuto pozici v průběžném pořadí drží Corominas Gonzalez se ztrátou necelých dvou hodin. Oldřich Bražina se jakožto poslední český zástupce v kategorii pohybuje kolem šestého místa průběžného pořadí.

První část etapy mezi automobily opanoval týmový kolega Robbyho Gordona, Robert Baldwin. Ten však záhy havaroval a z jednačtyřicáté pozice v průběžné pořadí musel odstoupit. Otěže tedy převzal Stéphane Peterhansel na BMW, který dojel před smečkou pronásledovatelů na Volkswagenech. Ti však v průběžném pořadí bojují o vedení v pořadí Sainz, Al-Attiyah, Miller. Vítěz etapy figuruje až na osmém místě po problémech v předchozí etapě.

Špatné informace ohledně českých posádek přicházejí každým dnem. Miroslav Zapletal byl po dnešní nehodě dopraven do nemocnice. „Situace není vůbec lehká, je hodně dobitý. Stěžoval si na velké bolesti bederní oblasti zad,“ uvedl Ivo Kaštan, který se Zapletalem v bivaku hovořil. Zbylé dvě české posádky dokončily etapu na konci páté desítky.

Kamaz, Kamaz a zase Kamaz. Jak je již tradicí, ruské trucky jsou k nezastavení. Pro etapové vítězství si dojel Čagin před Kabirovem a Mardějevem. Pořadí po dnešní etapě vypadá obdobně a to díky kvalitnímu času třetího jmenovaného, který se na třetí příčku posunul na úkor Van Vlieta na Ginafu.

Martin Macík zatím se svým Liazem drží jako jeden z posledních českou vlaku na vyšších pozicích a svádí boj o páté místo průběžného pořadí. Zato Tatra Marka Spáčila začala na 182. kilometru stávkovat. U opravy motoru zastavil i Martin Kolomý a pokoušeli se kamion zprovoznit, leč marně. Marek Spáčil končí, Kolomý se z veklou ztrátou pokouší etapu dokončit.

Video z průběhu šesté etapy

Výsledky 6. etapy / po 6. etapě

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist