www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - sedmá etapa

9. ledna 2010 • 14:00

Páteční etapa, která byla poslední před volným dnem, čítala zatím nejvíce ostrých kilometrů. Na posádky čekalo rovných šest stovek měřených kilometrů a jen jednačtyřicet kilometrů na přejezdech. Písečné duny, solný důl i asfaltové cesty – to vše byla dnešní etapa.

S jejími nástrahami se z motorkářů nejlépe vyrovnal Cyril Despres. Tento Francouz o půl minuty porazil Marca Comu a o pět minut Davida Fretigne. Despres po dnešní etapě vede již o více jak jednu hodinu před Comou a o dalších patnáct minut více ztrácí Helder Rodrigues. Nutno dodat, že nejrychlejší muž etapy musel velkou část dnešního dne absolvovat bez tlumiče. Výborně jedoucí Ivan Jakeš musel dnes z devátého místa odstoupit, když prasklý retěz poškodil motor jeho KTM natolik, že i slovenský pilot nedokázal opravit. Na páté místo po etapě se propadl Francisco Lopez, který dnes zaostal o osmačtyřicet minut a své čtvrté místo přepustil Noru Ullevalsetrovi.

Slovák Svitko dokončil desátý a absolutně je šestnáctý. Nejlepším z Čechů byl David Pabiška (31. dnes / 31. absolutně), dále dokončil Roman Krejčí (44. dnes / 51. absolutně), Dušan Randýsek (57. dnes / 49. absolutně) a Jan Veselý (72. dnes / 69. absolutně).

Vývoj dění mezi čtyřkolkami je již ohranou písničkou. Nejrychlejší časy zajíždí pravidelně bratrská dvojice Patronelliů a ostatní soutěžící bojují o třetí a další pozice. Marcos Patronelli vede před volným dnem již o dvě a půl hodiny před svým bratrem Alejandrem a o další hodinu před třetím Juanem Manuelem Gonzalezem Corominasem. Oldřich Bražina je průběžně sedmý.

Vítězem etapy se mezi automobily stal Nasser Al-Attiyah. Ten o půl čtvrté minuty porazil průběžně pátého Peterhansela. Třetím časem se blýskl Sainz a čtvrtým Miller. Pořadí v půli soutěži je však rozdílné. S jedenáctiminutovým náskokem se před Attiyahem vyhřívá na nejvyšším stupínku Carlos Sainz. Třetí příčka patří s menším odstupem Marku Millerovi. Chicherit je již s odstupem dvou hodin čtvrtý.

Posádkám dnes dělala problémy navigace a možná i díky tomuto nedorazila do cíle žádná posádka z české republiky. Do technických problémů se v závěru etapy dostal Robby Gordon, celkově ztratil za jednu etapu přes půl třetí hodiny.

Očistec se konal i mezi kamiony. První problémy Kamazu přišly až v půlce soutěže. Nejpomalejší z trojice ruských speciálů, ten Mardějeva cílem neprojel a na stupně vítězů pustil Van Vlieta. Výbornou zprávou je, že na čtvrté místo se díky třetímu v etapě posunul Martin Macík s Liazem a je rovněž jediným Čechem v kategorii, který pokračuje. Martin Kolomý se do cíle nedostal. Dvě vedoucí posádky jsou neotřesitelné. Čagin vede o jednu hodinu před Kabirovem a ten má náskok na třetího větší než čtyři a půl hodiny.

Video z průběhu sedmé etapy

Výsledky 7. etapy / po 7. etapě

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist