www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - devátá etapa

12. ledna 2010 • 02:00

Dnešní etapa měla původně promíchat pořadí, nakonec se tomu tak ale příliš nedělo. Měřený úsek byl zkrácen na polovinu a start posunut téměř o čtyři hodiny. Důvod byl prozaický, tradiční mlha nad Copiapem.

Motocykly dnes byly na trať pouštěny v desetičlenných skupinách. Těsný, ale přeci nejrychlejší čas si připsal Marc Coma a to o čtyři sekundy před Cyrilem Despresem. Třetí Lopez ztratil již čtvrt druhé minuty. Problémy s iritrackem si dnes vybral právě on, když nefiguroval na některých mezičasech. Průběžné pořadí tedy vypadá stále stejně. Suverénní náskok Desprese, boj o druhé místo Ullevalsetera a Lopeze a tiché přihlížení Rodriguese a Duclose.

Z našich si dnes vedl nejlépe Roman Krejčí (dnes 15. / celkově 43.). Toho doplnil dobrými časy David Pabiška (dnes 34. / celkově 30.) a Dušan Randýsek (dnes 42. / celkově 47.). Jan Veselý dnes nepatřil mezi nejrychlejší, ale stále pokračuje a to je hlavní (dnes 66./ celkově 66.).

Průběžné pořadí mezi čtyřkolkami také nedoznalo žádných větších změn a tak stačí nejspíše zmínit dnešní nejrychlejší čas již víceméně odepsaného Declercka před dvojicí Patronelliů, Halpernem a Sonikem. Oldřich Bražina dojel dnes pátý, celkově drží devátou příčku.

Stejně jako v předchozích kategoriích neznamenala nic většího dnešní etapa ani pro automobily. Dnes druhý Sainz vede před vítězem dnešní zkoušky, Al-Attiyahem o osm a půl minuty. Třetí místo drží dnes pátý Miller. De Villiers je i přes dnešní třetí čas sedmý. Jiří Janeček dnes dojel čtyřiačtyřicátý, celkově je na tom ještě o tři příčky hůře.

Mezi kamiony dnes vcelku překvapivě držel krok s nejrychlejším Kabirovem a průběžně vedoucím, dnes však druhých Čaginem Adua na Ivecu. Ten však v průběžném pořadí ztrácí již téměř celý den (24 hodin). Čaginův náskok na druhého Kabirova je nyní hodina a jedenáct minut. Martin Macík si i přes ztrátu jedné hodiny a čtyřiceti sekund drží své čtvrté místo. Martin Kolomý, poslední zástupce Tatry, dojel dnes čtrnáctý, celkově je jednadvacátý.

Milou zprávou na závěr je informace o zlepšování zdravotního stavu Mirka Zapletala v chilské nemocnici. „Mluvil jsem s ošetřujícím lékařem. Mirek naštěstí nemá žádné neurologické problémy. Hůře se mu dýchá, ale to je prý následek nárazu a brzy se to spraví. Personál kliniky se o něj vzorně stará. Vyrobili mu i seznam důležitých vět (česko-španělských), aby mohl komunikovat,“ říká jeho navigátor.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist