www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - jedenáctá etapa

14. ledna 2010 • 02:00

Dnešní etapa ze Santiaga de Chile do San Juanu dokázala mírně rozčeřit vody v kategorii automobilů. V ostatních kategoriích se překvapení konalo maximálně na úrovni dílčích výsledků v etapě.

V kategorii motocyklů si vítězství připsal nečekaně Verhoeven na BMW před Streetem a Duclosem. Je pravdou, že náročnost etapy umocňoval i dlouhý sjezd, který potrápil i favority. Průběžné pořadí však změn nedoznalo a i nadále si vedení drží dnes sedmý Despres před dnes čtvrtým Ullevalseterem a Lopezem na Aprilii.

Roman Krejčí byl dnes z našich zástupců nejrychlejší (dnes 25. / absolutně 40.), když dokázal předstihnout i Martina Pabišku o tři minuty (dnes 31. / absolutně 28.). Dobře si vedl i Dušan Randýsek (dnes 33. / absolutně 45.) a Jan Veselý statečně kryl záda všem účastníkům (dnes 63. / absolutně 66.).

V kategorii čtyřkolek drží českou vlajku nad vodou již jen Rafal Sonik z Polska na stroji z dílny Josefa Macháčka. Ten se dnes posunul na průběžné čtvrté místo za oba bratry Patronelliovi a Španěla Gonzaleze. V dnešní etapě všechna výše zmíněná jména předstihl Sebastian Halperen, který je zde téměř doma, ale na lepší výsledek již naději nejspíše nemá. Oldřich Bažina se posunul na osmé místo.

Smůlu si dnes z favoritů vybral jen vedoucí jezdec kategorie automobilů, Carlos Sainz. Ten svůj vůz notně poničil, když havaroval a jeho náskok v čele na Nasser Al-Attiyaha je již jen něco málo přes čtyři minuty. Dnešní etapa se stala kořistí Guerlaina Chicherita, když porazil o půl minuty Argentince Terranovu a o dalších devět sekund de Villierse na Volkswagenu. O vítězství tedy stále není rozhodnuto a nemusí to být boj jen mezi Sainzem a Al-Attiyahem, ale ze třetího místa má blízko k dobrému výsledku i Američan Miller. Jiří Janeček je po dnešku dvaačtyřicátý.

Nic nového překvapivého nepřinesla ani kategorie trucků. Dvojice Kamaz se těsně prala o vedení před enklávou pronásledovatelů. Z nich byl dnes nejrychlejší, stejně jako v minulých dnech, Francouz Adua. Martin Macík dnes ztratil stejně jako jeho největší oponent, Van Vliet, tři čtvrtě hodiny a tudíž si stále drží čtvrté místo právě za jeho Ginafem. Martin Kolomý měl v dnešní etapě problémy s motorem Deutz v jeho Tatře a s největší pravděpodobností končí.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist