www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - třináctá etapa

15. ledna 2010 • 21:00

Dnešní etapa nastražila na účastníky těžké dunové úseky, které v loňském roce potrestaly několik posádek a nejeden kamion dojížděl do cíle až za svítání druhého dne.

K prohození pozic po předposlední etapě letošního Dakaru došlo v kategorii motocyklů. Zde dnes kraloval Pal Anders Ullevalseter a průběžně si polepšil na druhé místo, hned za suverénním Espresem, který byl dnes o třiačtyřicet sekund druhý. Na třetí místo dnes spadl domácí Lopez, který hodně ztratil a mohl být rád, že ho ztráta neodsunula až na páté místo, za Rodriguese.

Nejlépe z našich si dnes vedl David Pabiška, který byl sedmatřicátý a absolutně si stále drží šestadvacátou příčku. Dobře si vedl i Roman Krejčí, který byl jen o pár minutek za ním a i nadále hájí umístění na pozici o jedenáct příček horší než Pabiška. Jan Veselý se prokousává do šesté desítky a Dušan Randýsek do cíle ne a ne dorazit.

U čtyřkolkářů je situace stále obdobná. I dnes byl nejrychlejší Declerck na speciálu Polaris, jeho ztráta je již přes šest hodin a figuruje až za stupni vítězů, které patří bratrské dvojici Patronelliů a Španělu Gonzalezovi. Oldřich Bažina si na stroji své stavby drží vyrovnané tempo a bojuje na sedmé pozici.

Dnešní nesmírně těžkou etapu v kategorii automobilů zvládl na výbornou průběžně čtvrtý Peterhansel, který však může zítra spoléhat jen na smůlu jednoho z továrních VW, aby mohl bojovat o medailovou pozici. Jeho ztráta více než dvou hodin je již propastná. Dnes je jasné, že v této kategorii se bude o vítězství bojovat až do úplného závěru. Nasser Al-Attiyah stáhl ztrátu na Sainze o dvě a čtvrt minuty a tudíž o vítězi není stále jasno. Třetí místo by si měl uhájit Američan Miller. Náš Jiří Janeček do cíle ještě nedorazil.

I letošní Dakar se nejspíše stane kořistí Kamazů. O vedení se dnes opět tahal Čagin s Kabirovem, třetí Mardějev si jede své tempo. Z dalších pozic opět dorážel Martin Macík a Holanďan Van Vliet, který zajel téměř stejný čas jako on. Pořadí Čagin, Kabirov, Van Vliet a Macík tedy platí i nadále.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist