www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Dakar 2010 - závěrečná etapa

17. ledna 2010 • 20:15

Poslední etapa Dakaru je za námi a s ním i celý letošní ročník. Nyní je čas na hodnocení výsledků ve všech kategoriích. Z víc než 160 posádek jich nakonec do cíle dorazila zhruba polovina. Nejrychlejším byl suverén celého závodu, Cyril Despres, který v poslední etapě obsadil šesté místo. Z druhého postu se může radovat Nor Ullevalseter, který se na stejné pozici umístil i dnes. Třetí příčku udržel Chilan Lopez a to před Portugalcem Rodriguesem a Francouzem Fretignem. Vítězem závěrečné etapy se stal Ruben Faria.

Z českých zástupců cíl spatřila čtveřice jezdců. Nejlépe se umístil David Pabiška (26.), dále ho následoval Roman Krejčí (37.), kterého doplnil Dušan Randýsek (54.) a Jan Veselý (62.).

Kategorie quadů neboli čtyřkolek byla jasnou záležitostí čtyřkolek. Marcos Patronelli porazil o půl třetí hodiny druhého, mimochodem svého bratra, Alejandra Patronelliho. Jako třetí byl klasifikován Španěl Gonzalez. Vítězem etapy se stal Polák Rafal Sonik na stroji stavby Josefa Macháčka. Oldřich Bražina si v poslední etapě dojel pro sedmý čas a stejnou pozici uhájil i v celkovém pořadí.

Hodně vyrovnaná byla kategorie automobilů, kde se o vítězství pral Carlos Sainz a Nasser Al-Attiyah. První jmenovaný měl před závěrečným dne poněkud navrch, ale rozdíl to nebyl nestažitelný. Al-Attiyah však i přes vítězství v etapě dokázal smazat jen zhruba pětinu ztráty a musel se tak smířit s druhým místem za Sainzem, který si připsal historicky první triumf na Dakaru. Třetí místo si nenápadně hájil a uhájil Mark Miller. Čtvrté a páté místo patří dvojici BMW – Peterhansel a Chicherit, kteří se však zaostávají o více jak dvě hodiny. Poslední český zástupce v této kategorii, který držel naši vlajku, Jiří Janeček, se posunul na jednačtyřicáté místo.

Není kategorie, kde by byla taková převaha týmu, jako v kategorii kamionů. Dnes čtvrtý Čagin porazil v absolutním pořadí všechny oponenty o rozdíl třídy. Druhý v celkovém pořadí, jeho týmový kolega Kabirov ztratil přes jednu hodinu a třetí Van Vliet na Ginafu již hodin deset. Čtvrté místo bylo skvělým výsledkem Martina Macíka, který je jediným v této kategorii kdo z Čechů do cíle dorazil. Na páté místo se poslední den posunul třetí Kamaz a to Mardějeva.

-md- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist