www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Prolog RMC vyhrál Gardemeister, zítra odstartuje jako desátý

19. ledna 2010 • 21:10

Osmasedmdesátý ročník slavné Rallye Monte Carlo má za sebou první dramata. Po sedmnácté hodině se přes startovní můstek přehouplo přes šest desítek závodních posádek, které vyrazily vstříc úvodnímu prologu. Ten byl měřený, avšak jeho jedinou úlohou bylo stanovit startovní pořadí do prvního soutěžního dne.

Už dlouho před startem bylo pořádně horko ve stanu továrního týmu M-Sport. Jeho dva zbrusu nové Fordy Fiesta S2000 se u technických komisařů zdržely nadprůměrně dlouho, důvodem byla chybějící homologační dokumentace, pro kterou se nakonec muselo až do Anglie. Po vyjasnění nesrovnalostí ale oba modrobílé speciály mohly vyjet na rychlostní zkoušku, která byla pro tento vůz premiérovou měřenou konfrontací s konkurenty.

Do prologu, který se jel na úseku Lente - Col de Gaudissart a měřil 8.83 km, se startovalo podle přidělených čísel, přičemž první desítka na zkoušku vyrazila v obráceném pořadí. Test nabídl téměř vše, čím Monte své dobyvatele dokáže potrápit – vodu, černý led, sníh a nevyzpytatelné teploty okolo nuly. S těmito nástrahami si nejlépe poradil Fin Toni Gardemeister s dnes už téměř „outsiderovým“ Grande Puntem S2000 a ukázal, že mu předchozích deset startů na legendární rally už poskytlo opravdu velké množství zkušeností. Za „Gardem“ v těsném závěsu dokončili piloti továrních fabií Nicolas Vouilloz a Jan Kopecký.

V třináctém čase prolog zajel Jaroslav Orsák, jen o neuvěřitelných dvanáct sekund zaostal Jan Černý, který s Cliem R3 vypálil rybník všem konkurentům ve třídě i doslova nabítém značkovém poháru. Vojtěch Štajf skončil 24. a poslední z českých zástupců, Martin Rada, obsadil třetí místo ve třídě N3.

Zkouška musela být na chvíli přerušena po velké havárii Richarda Banka, který hned v úvodu testu zcela zrušil své Subaru. Cíl neviděl ani Robert Kubica, který musel odstoupit po poruše motoru svého Clia R3, na rozdíl od Banka ale má – byť s minutovou penalizací – ještě šanci odstartovat do prvního dne rally. Ten startuje úvodní vložkou v 11:51 a bude obsahovat celkem čtyři měřené úseky o celkové délce 144.88 km.

-hof- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist