www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 18. května 2024, Svátek má Nataša, zítra Ivo

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Hirvonena stíhají jezdci na Fabiích S2000, Češi už jen ve čtyřech (+ MP3)

21. ledna 2010 • 15:00

Vedoucím mužem průběžné klasifikace letošní 78. Rallye Monte Carlo zůstává po sedmi odjetých rychlostních testech nadále dvojice Mikko Hirvonen – Jarmo Lehtinen na Fordu Fiesta S2000. Pro české fanoušky je pak velmi příjemný pohled na další dvě příčky, kde figurují vozy Škoda Fabia S2000 pilotované Juhou Hanninenem a Nicolasem Vouillozem.

Dnešní rozdílné podmínky na rychlostních zkouškách přinesly především typické změny povrchu, kterými je Rallye Monte Carlo proslulá. Na nástrahy uklouzané trati doplatil hned v úvodu pátého rychlostního testu Kris Meeke, který trefil kamenný mostek a svůj Peugeot 207 S2000 poslal přes střechu mimo trať. Tato rychlostní zkouška naopak velmi dobře vyšla mladoboleslavským vozům, když hattrick zaznamenali Vouilloz, Hänninen a Kopecký. Téměř tříminutovou ztrátu nabral díky defektu Toni Gardemeister na Fiatu Grande Punto S2000.

Šestý test, který se jel téměř celý na sněhu, vyšel nejlépe Ogierovi na Peugeotu, za ním pak dorazili do cíle Kopecký a Hänninen. Výborný výkon předvedl Bryan Bouffier s produkčním Subaru Impreza, který dokázal pokořit pátého Ogiera a šestého Hirvonena, kterého zdržel defekt před cílem testu. Problémy si přivodil těsně před cílem zkoušky Stéphane Sarrazin, který zapasoval svůj Peugeot 207 S2000 na dvě minuty do závěje.

Poslední zkouška úvodního dnešního kola se jela na suchém povrchu. Hirvonen zajel nejrychlejší čas a vrátil pilotům škodovek Vouillozovi a Hänninenovi porážku z předchozích dvou testů. Obrovskou smůlu měl opět Jan Kopecký, který díky defektu v polovině zkoušky ztratil téměř dvě minuty a ze sedmého místa tak klesnul na konec první desítky.

Z dalších českých pilotů se nejlépe vede Jaroslavu Orsákovi, který zatím v průběhu dne zaznamenal pouze drobnější kolizi se sněhovou bariérou a momentálně figuruje na 14. místě absolutně. Vojtěch Štajf (19. místo) hlásil po RZ 7 potíže s převodovkou, respektive pátým rychlostním stupněm, což bude znamenat výměnu převodovky v dnešním večerním servisu ve Valence.

Martin Rada klesnul v průběhu dne na čtvrtou příčku klasifikace enkových dvoulitrů, ale jinak je s dosavadním průběhem soutěže spokojen. Totéž už bohužel neplatí o Janu Černém, který se po kvalitních výkonech musel se soutěží rozloučit na RZ 6, kde mu po výletu mimo trať praskla spojovačka řízení. Ve hře tak nadále zůstávají již jen čtyři české posádky.

V následujících ohlasech před servisní zónou ve Valence si tentokrát můžete poslechnout nejen všechny české piloty, kteří dále pokračují v soutěži, ale také všechny jezdce Fabií S2000 a lídra rally Mikko Hirvonena. Přidán je rovněž komentář Krise Meeka pro náš server ohledně jeho havárie.

Ohlasy posádek po RZ 7 ve formátu MP3

Jan Vaškovič; AutoSport.CZ - Valence
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist