www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Hirvonen s Fordem Fiesta S2000 zvítězil v legendární Rallye Monte Carlo

25. ledna 2010 • 14:15

Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen s vozem Ford Fiesta S2000 o víkendu zvítězili v rallye Monte Carlo systémem „start-cíl“. Finská posádka se nejlépe vypořádala se zrádnými zimními podmínkami v horách nad Azurovým pobřežím a do cíle soutěže ve slavném monackém přístavu dorazila s náskokem 1 min 51,4 s.

Fiesta S2000, vyvinutá společností M-Sport, se v Monte Carlu představila při svém soutěžním debutu. Přestože šlo o jeho první „ostré“ nasazení, vůz fungoval po celých 405,01 km zcela bezchybně a zajistil tak Hirvonenovi s Lehtinenem nejlepší myslitelný začátek soutěžní sezóny 2010.

Neocenitelné zkušenosti finské dvojice, která v loňské sezóně mistrovství světa automobilových soutěží skončila na druhé příčce celkového pořadí, vytvořily v kombinaci se vzrušující novou Fiestou S2000 vítězný recept. Rallye Monte Carlo, takto zahajovací podnik seriálu International Rally Challenge (IRC), byla pro lidi i techniku ideálním „zahřívacím kolem“ před začátkem nové sezóny mistrovství světa. To začíná již příští měsíc ve Švédsku.

Silnice v horských oblastech Ardèche a Alpes-Maritimes pokrýval nevyzpytatelný led a sníh, přilnavost se měnila prakticky neustále. Pneumatiky Pirelli si nicméně se zrádným povrchem poradily na výtečnou a spolehlivě „provezly“ Hirvonena všemi patnácti rychlostními zkouškami, na nichž se mladá naděje týmu Ford nedopustila jediné chyby.

„Monte Carlo je jedna z nejúžasnějších soutěží na světě a vyhrát zde je ohromný pocit,“ řekl v cíli devětadvacetiletý Hirvonen. „Vůz je zcela nový, ale všechno fungovalo perfektně už od prvního kilometru. Za to patří poklona celému týmu a zejména lidem, kteří v posledních dvou týdnech investovali do přípravy tolik úsilí.

Začít sezónu vítězstvím je skvělé pro moji sebedůvěru. Mám rád pocit vítěze a příští měsíc ve Švédsku chci pokračovat ve stejném duchu,“ dodal Hirvonen.

Ředitel společnosti M-Sport Malcom Wilson řekl: „Pro naši novou Fiestu je to debut snů. Vedli jsme od první etapy až do konce a nezaznamenali jsme jediný problém, což je nesmírně povzbuzující. Mikko jel přesně takovým tempem, jaké potřeboval k vítězství, a jeho poznatky budou klíčové pro další vývoj Fiesty.

Rád bych také poděkoval týmu M-Sport, který vynaložil velké úsilí, aby za pouhých devět měsíců vytvořil z čistého listu papíru vítěze rallye Monte Carlo,“ uzavřel Wilson.

Gerard Quinn, ředitel Ford of Europe pro motoristický sport, k tomu podotkl: „Jsem potěšen tím, že Ford Fiesta S2000 zvítězil v tak prestižním podniku, jako je rallye Monte Carlo. Fakt, že vůz vyhrál již svoji první soutěž, je svědectvím pokračujícího pevného partnerství mezi společnostmi Ford a M-Sport a jejích odborných znalostí v oblasti vývoje soutěžních vozů. Robustnost a spolehlivost sériového modelu Fiesta se ukázaly být ideálním základem pro vývoj Fiesty S2000.“

Martin Linhart
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist