www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Wittmann měl i přes výpadek důvod ke spokojenosti

26. ledna 2010 • 07:00

Až havárie téměř na konci soutěže vyřadila ze hry o bodované příčky seriálu Intercontinental Rally Challenge na letošní Rallye Monte Carlo dvojici týmu Interwetten Racing. Franz Wittmann navigovaný Klausem Wichou přesto nezanechali na úvodní soutěži seriálu svým vystoupením špatný dojem.

Nejen pro Wittmanna, ale i pro ostatní jezdce byla soutěž především otázkou správné volby pneu. Rakouský mladík zvolil pro závěrečné večerní testy bezpečnou variantu v podobě zimních pneumatik, zatímco jiní vsadili na řezané sliky.

Dvanáctá rychlostní zkouška znamenala první průjezd přes proslulý průsmyk Turini. Její první polovina byla na sněhu a blátě, zatímco zbytek se odjel na suchu. Wittmann s Wichou zajeli devátý čas, což znamenalo, že se před ně dostal Kopecký. Největší Wittmannův rival v boji o bod do IRC Bruno Magalhaes najel na Rakušana sedm vteřin, takže po této zkoušce zaostával jen o 20.7 sekundy.

„Na tuto RZ jsem obul zimní pneu, protože jsem chtěl být připraven na led na Col de Turini. To nás bohužel stálo dost času,“ konstatoval Wittmann. Pod tlakem této ztráty následně Wittmann chyboval. Po dvou minutách jízdy na třinácté rychlostní zkoušce narazil Rakušan se svým Peugeotem 207 S2000 do zídky a poškodil svůj vůz natolik, že nebylo možné pokračovat.

„Vzhledem k předchozí ztrátě, snažil jsem se jet na RZ 13 hodně rychle. Tím pádem jsem neodhadl správný brzdný bod, auto trefilo pravou stranou do zdi, obě kola byla poškozená a já jsem přišel o řízení. Samozřejmě jsem tím hodně zklamaný,“ popisoval Wittmann svůj výpadek.

Přesto má však tým Interwetten alespoň částečný důvod ke spokojenosti. Až do výpadku podával Wittmann solidní výkon a perfektně fungovala spolupráce s německým týmem Remo Motorsport, tak I spolujezdcem Klausem Wichou.

„Naším hlavním výsledkem z Monte Carla jsou dosažené časy. Podmínky se často měnily, což mělo za následek řadu různých změn na sněhu a ledu. V momentě kdy jsem byl na šestém místě jsem si to hodně užíval, hodně se naučil o Peugeotu 207 S2000 a měl jsem ze soutěže pozitivní dojem. Jediné co nebylo v plánu byl způsob, jakým to vše dopadlo,“ dodal Franz Wittmann.

-jav- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist