www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. března 2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

OS 10 - Rally Dakar 2010

Loprais Tatra Team se připravuje na další misi: nepolevujeme, stavíme nový soutěžní kamion!

26. ledna 2010 • 18:45

Sotva se členové posádky Aleše Lopraise i celý zbytek týmu dostali domů, myšlenky se upjaly k věcem příštím, dalším plánům i pokračujícímu technickému vývoji.

„Po návratu vozidel do Evropy se zaměříme na nové technické poznatky a budeme realizovat již běžící stavbu zcela nového speciálu, který bude znamenat průlom v historii tatrovácké účasti na Dakaru. Naše práce bude směřovat na jeho dokončení a důkladné otestování. I proto se naše příprava zaměří na nadcházející podnik dakarské série - Silk Way Rallye (Hedvábná stezka), kde bychom chtěli navázat na loňský úspěch a bronzové umístění minimálně obhájit,“ říká Aleš Loprais.

„Není tajemstvím, že náš Loprais Tatra Team vyhlásil soutěž o designový návrh nového kamionu Tatra, vzhledově vycházejícího z kapotovaného Jamalu. K dnešnímu dni dorazila již více než stovka návrhů od fanoušků a další neustále přicházejí, i když už soutěž byla dávno uzavřena. Zaznamenáváme řadu zvídavých dotazů, jak bude kamion ve finále vypadat a jakými komponenty bude osazen. Naše příznívce bychom chtěli ujistit, že vozidlo bude i nadále věrné tatrovácké koncepci. Vývoj jde neustále dopředu. Kupříkladu kamion, se kterým jsme dojeli třetí na posledním africkém Dakaru byl o 1000 kg těžší a 250 koní slabší nežli současný truck. Naši největší ruští konkurenti dolaďují nový stroj s monstrózním výkonem a my nechceme zůstat pozadu. Těším se na vývoj nového vozidla a následnou konfrotanci kamionu při nejbližším podniku,“ poznamenal Aleš Loprais.

Debata, která se rozhořela už v průběhu jihoamerického Dakaru a stále pokračuje, se týká možného přesunu soutěže zpět do Afriky nebo setrvání v současném působišti. „V Jižní Americe se nám terény velmi líbily, ta variabilita povrchů prověří techniku a posádky opravdu dokonale. Navíc tu jsou úžasní diváci a nesmírně srdeční lidé. Bylo by mi líto, kdyby Dakar toto prostředí opustil, na druhou stranu z Afriky vzešel a velkou soutež dělá především konkurence, s níž je možné se utkat. Z tohoto pohledu budou vždy naše kroky na Dakar mířit, ať už se pojede kdekoli. V Tunisku i Libyi lze očekávat skvělé terény, na nichž Tatra byla vždy úspěšná. Ale o jedno mi jde především, a to je bezpečnost účastníků. Právě ona je základním předpokladem,“ dodává Aleš.

Loprais Tatra Team
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
26.01.2010 19:18
Mirekfric
...na steroidech :-)))
26.01.2010 19:10
MichaelD
Nooo, zajímavé. Z boku vypadá jak Unimog. :o)
toplist