www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 5. května 2024, Svátek má Klaudie, zítra Radoslav

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rallye Monte Carlo

Martin Rada : Rallye Monte Carlo je jako tři závody doma

27. ledna 2010 • 13:15

Posádka Agrotec racing teamu Hustopeče Martin Rada Jaroslav Jugas absolvovala slavnou Rallye Monte Carlo, úvodní soutěž letošního IRC. Ujela více než 400 km rychlostních zkoušek a zdárně dorazila až na dvůr knížecího paláce. Hustopečského Radu Monte láká i nadále a rád by se vrátil i příští rok.

„Celá soutěž probíhala z našeho hlediska dobře, bez vážnějších krizí, pouze první den v RZ 3 jsme byli dvakrát venku ve sněhu, kdy jsme naletěli na sníh naházený do zatáček diváky. Ztratili jsme tady asi tři minuty, ale dostali jsme se z toho za pomocí diváků. Jinak dobrý průběh a krásně jsme si to užívali,“ popisuje svoji účast na Monte Ing. Martin Rada a pokračuje:

„S Jardou jsme se velmi dobře sehráli, dokonce jsme používali rozpis z loňska a fungoval velmi dobře. Po první RZ jsme našli společné tempo a souznění a nebyly žádné problémy. Jarda si to také velmi užíval a udržoval dobrou náladu v autě. Nové erzety byly zajímavé a ta 45 kilometrová byla obtížná na výdrž a rozložení sil. Druhý průjezd s mlhou byl opravdu náročný. Celá trať byla typická pro Monte. Složitá, náročná, různé povrchy se střídají během RZ, velké dávky km každý den. Letošní ročník byl o hodně náročnější než loni.“

Posádce červené Alfy Romeo 147 se naštěstí vyhýbaly technické problémy. „Ne, žádné technické problémy nebyly, auto jelo v pohodě a bez závažnějších problémů a mile mne překvapilo. Je třeba poděkovat klukům z teamu, kteří udrželi auto v

kondici a všechny drobnosti vyřešili v servisech. Jak již jsem říkal před startem, tým mne překvapil, jak dobře v něm vše funguje,“ doplnil jezdce zkušený navigátor Jaroslav Jugas, kterého si Martin Rada na tento start „vypůjčil“.

Vážnější problémy posádce nepřinesla ani volba pneumatik. I když, jak známo, někteří „velcí kluci“ občas obuli hodně špatně. Což by případně mohlo „zmást“ i moravskou posádku. „To byla zase loterie, bylo třeba rozhodnout, ale situace skoro vždy byla na hraně. A když byla RZ pod sněhem, tak následovala další skoro suchá. Nakonec jsme vždy rozhodli na jistotu a volili jsme dle složitějších podmínek,“ pokračuje Martin Rada a zároveň vyslovuje svoji spokojenost s celkovým vystoupením na náročné soutěži: „Celkově určitě spokojenost ! Čtvrté místo ve třídě, 31 absolutně ze 63 aut je dobré umístění, ale hlavně jsme zase na závěr byli na náměstí u knížecího paláce v cíli. Krásně jsme si zajezdili a užili si atmosféru závodu, kterou poskytuje tak slavný závod, jako je Monte. Pokud by to šlo, jeli bychom za rok znova.“

Úvodní závod sezóny je tedy pro hustopečského jezdce minulostí a je čas pomýšlet na starty v domácím šampionátu a na přípravy na sezónu 2010. Podobně jako v letech minulých plánuje Martin Rada především starty ve „velkém mistráku“, kde byl předloni mistrem a vloni stříbrným ve třídě N3.

„Začneme s repasí auta na MMČR, Monte je totiž jako tři závody domácího velkého mistráku, takže se nyní musíme věnovat hodně autu. Chceme letos absolvovat celý šampionát MMČR a možná i nějaký sprint na závěr nebo ještě jeden závod v zahraničí. Uvidíme dle situace,“ plánuje Ing. Rada.

Pavel Jelínek
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist