www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Sweden (PWRC+SWRC)

Martin Prokop začal čtvrtým časem

12. února 2010 • 09:35

První rychlostní zkouškou odstartovala ve čtvrtek večer ve švédském Karlstadu úvodní soutěž letošního mistrovství světa v rally, která je zároveň historicky prvním podnikem nově vypsaného šampionátu S-WRC.

Český jezdec Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 Czech Ford National Teamu dosáhli na dvoukilometrové trati 4. času mezi účastníky S-WRC a stejná příčka jim patří i v průběžném hodnocení soutěže.

V úterý a ve středu probíhaly v okolí Karlstadu a Hagforsu seznamovací jízdy, během nichž posádky poznávaly podmínky panující na tratích letošní Švédské rally a připravovaly si rozpis. Ve čtvrtek dopoledne pak závodníci absolvovali tradiční shakedown. Czech Ford National Team v jeho průběhu jasně demonstroval svou sílu. Ačkoliv ve startovním poli S-WRC je hned několik velice silných Seveřanů, úřadující juniorský mistr světa Martin Prokop při svém druhém průjezdu dosáhl času, který už nikdo ze soupeřů s vozy kategorie S2000 nedokázal překonat a v neoficiálním hodnocení shakedownu mezi účastníky S-WRC zvítězil.

V osm hodin večer odstartovala v Karlstadu divácká superspeciálka, jejíž výsledky se již započítávají do celkového hodnocení rally. Na závodníky čekala ani ne dvoukilometrová trať na dostihovém závodišti a Martin Prokop s Janem Tománkem ji zvládli ve čtvrtém nejrychlejším čase mezi účastníky S-WRC. Jejich Ford Fiesta S2000 tak figuruje na stejné pozici i v průběžné klasifikaci.

Martin Prokop: „I když ve Švédsku nejsou takové podmínky, jako loni v Norsku, stále nás čeká klasická zimní soutěž. Trať rychlostní zkoušky, kterou pojedeme v pátek ráno, pořadatelé kropili vodou, takže je kompletně pod ledem. Další páteční erzety se jedou u norských hranic, kde je sněhu dost, takže zítřejší etapa bude určitě pěkná. Na tratích sobotní a nedělní etapy se podmínky střídají: někde je sněhu dost, jinde se budou vyjíždět koleje a obnaží se šotolina. Ale mrzne tu, takže zmrzlý zůstane i podklad. Pneumatiky se určitě budou trochu ničit, ale důležité je, že na blátě bychom jet neměli.“

„Průjezdy tratí dopoledního shakedownu jsme jeli naplno a z auta jsem měl výborný pocit. Soutěž ale asi začneme o něco opatrněji, abychom se nedostali do zbytečných problémů, a postupně budeme objevovat své limity.“

„Pokud jde o superspeciálku, mysleli jsme si, že budeme mít výhodu, když pojedeme o něco později než naši hlavní soupeři z S-WRC, ale nebylo to tak. Každopádně mám obrovskou radost z auta, je to nejlepší vůz, jaký jsem kdy řídil. Uvidíme, jak se nám bude dařit zítra. Velice se na to těšíme.“

V pátek je na programu šest klasických rychlostních zkoušek a ve večerních hodinách také druhý průjezd superspeciálkou. Celkem měří tratě rychlostních zkoušek úvodní etapy 126 kilometrů.

-pr- ; foto: Z.Sluka
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist