www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 28. března 2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Sweden (PWRC+SWRC)

Martin Prokop vyhrál první RZ s Fiestou S2000

13. února 2010 • 20:30

V sobotu 13. února pokračovala Švédská rally 2010 druhou etapou, na jejímž startu nechyběla ani posádka Czech Ford National Teamu ve složení Martin Prokop – Jan Tománek. Úřadující juniorský mistr světa startoval se svým Fordem Fiestou S2000 do druhého dne soutěže ze třetího místa v průběžném hodnocení šampionátu S-WRC, vypsaného letos poprvé pro vozy kategorie S2000, a stejnou pozici drží i před závěrečnou etapou, která startuje v neděli ráno. Jihlavský jezdec si navíc v závěru dne připsal své první dílčí vítězství s Fordem.

Druhá etapa soutěže odstartovala ještě za tmy, kdy na posádky čekal pětaosmdesátikilometrový přejezd do Hagforsu a zde pak patnáctiminutový servis. Do první rychlostní zkoušky vyrazily soutěžní vozy za rozbřesku. Teploměr v té chvíli ukazoval - 21 stupňů Celsia.

Skandinávští fanoušci jsou opravdoví nadšenci, dnes ale jejich obrovský zájem způsobil organizátorům starosti. Jako druhá se v sobotu dopoledne jela populární rychlostní zkouška Sagen, která byla navíc součástí Švédské rally naposledy roku 2004. Tisíce fanoušků se ráno plahočili sněhem na místa, odkud chtěli erzetu sledovat, jenže se všichni dostali, kam chtěli, museli pořadatelé odložit start testu o 45 minut. Zpoždění tak nabral celý sobotní program.

To však nemělo vliv na výkony Czech Ford National Teamu. V dopolední sekci tvořené třemi klasickými rychlostními zkouškami a jednou krátkou speciálkou v blízkosti servisu v Hagforsu kontroloval Martin Prokop bezpečně svou pozici a znovu nepatrně zvýšil svůj náskok před průběžně čtvrtým Švédem Patrikem Sandellem.

Odpolední druhé průjezdy stejnými rychlostními zkouškami byly pro všechny účastníky velice náročné, neboť na tratích se začaly objevovat vyjeté koleje a šotolina. V těchto podmínkách bylo nutné šetřit pneumatiky, ale posádka Czech Ford National Teamu si s nástrahami poradila a také v cíli druhé etapy Švédské rally 2010 figuruje na třetím místě průběžného pořadí S-WRC. Martin Prokop s Janem Tománkem navíc dosáhli nejrychlejšího času na RZ 16 a připsali si tak premiérové vítězství v rychlostní zkoušce v S-WRC.

Martin Prokop: „Dnes jsme začali dobře, ale na prvním testu nás trochu potrápilo mlžící se čelní sklo. Pak už to ale bylo dobré. Odstupy od soupeřů před námi i za námi už byly větší, takže jsme neměli s kým bojovat. Proto jsme se hlavně bavili a užívali si jízdu. Na Tuohina jsme se nesnažili útočit. Přeci jen je to Skandinávec a má velký cit pro podobné tratě. Soustředili jsme se na to, abychom uhájili třetí příčku v hodnocení S-WRC. Celkově to byl velmi dobrý den, neměli jsme žádný problém s autem, neudělali jsme žádné chyby, proto jsme maximálně spokojení.“

V neděli pokračuje Švédská rally závěrečnou etapou. Na programu je pět rychlostních zkoušek o celkové délce 101 km.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist