www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 29. března 2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Sweden (PWRC+SWRC)

Bronzový debut Czech Ford National Teamu

15. února 2010 • 07:00

Nově zformovaný Czech Ford National Team si svou závodní premiéru odbyl ve Švédsku v rámci úvodního podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích. Úřadující juniorský mistr světa Martin Prokop s navigátorem Janem Tománkem a vozem Ford Fiesta S2000 vstoupili do sezony třetím místem v hodnocení šampionátu S-WRC, vypsaného pro vozy kategorie Super 2000, a navíc dokázali vyhrát jednu rychlostní zkoušku v absolutní klasifikaci!

Úvod nedělní etapy Švédské rally 2010 přinesl Czech Ford National Teamu drobné komplikace. Výměnu pneumatik na přejezdu mezi RZ 17 a 18 zkomplikoval nefungující hever a výsledkem byl pozdní příjezd do časové kontroly a z něj plynoucí desetisekundová penalizace, která však nijak neovlivnila třetí pozici posádky Prokop – Tománek v průběžném hodnocení soutěže v klasifikaci účastníků S-WRC.

Na posádky v neděli čekalo celkem pět rychlostních zkoušek: testy Rämmen (21,87 km) a Värmullsasen (23,41 km) se jely dvakrát, vložka Lesjöfors (10,49 km) jednou. Jihlavský jezdec startoval do posledního dne soutěže s výraznějším odstupem od druhého Tuohina s dalším Fordem a s velkým náskokem před čtvrtým Sandellem. Hlavním cílem posádky Czech Ford National Teamu tak bylo uhájení třetí pozice zaručující zisk důležitých bodů do tabulky S-WRC. To se Martinovi s Janem také povedlo. Na zasněžených a zledovatělých tratích nechali za svými zády hned několik ambiciózních Seveřanů a úspěšně tak vykročili do sezony, v níž chtějí usilovat o medailové umístění v celkovém hodnocení Super 2000 World Rally Championship.

Martin Prokop: „Ráno jsme měli trochu problém na přejezdu na RZ 18, kde jsme chtěli vyměnit pneumatiky, jenže auto nám spadlo z heveru. Museli jsme si půjčit jiný a do časovky jsme přijeli s minutovým zpožděním. Jinak to ale bylo dobré. První dvě erzety byly docela rozbité, ale test Lesjöfors byl opravdu nádherný. Po celou soutěž jsem byl nadšený z auta a znovu musím zopakovat, že je to nejlepší soutěžní vůz, jaký jsem zatím řídil. Byl to skvělý víkend a s umístěním jsme spokojení. Už teď se těším na další soutěže s Fiestou S2000.“

Mistrovství světa v rally pokračuje 5. až 7. března druhou soutěží v Mexiku. Mexická rally bude znovu také součástí S-WRC a na jejím startu nebudou chybět ani Martin Prokop s Janem Tománkem a s Fordem Fiestou S2000 v barvách Czech Ford National Teamu.

-pr-
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
15.02.2010 19:49
smwrc
Skoda, ze s nejlepsim vozem nedosahl trochu lepsich vysledku. Trochu to vypada, ze pochvala noveho vozu je v popisu prace :-(
15.02.2010 19:01
Mara
To je dost velká ostuda.
15.02.2010 10:54
Mirekfric
Trochu mě zaráží, že se profesionální tým v tiskovce chlubí přijetím cizí pomoci...
toplist