www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 19. května 2024, Svátek má Ivo, zítra Zbyšek

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

IRC 10 - Rally d'Italia - Sardegna

Chris Atkinson a Tom Cave testovali Proton Satria S2000 (+VIDEO)

19. února 2010 • 23:20

Od posledního startu Chrise Atkinsona v mistrovství světa v rally uplynul již více než rok (Rally Ireland 2009) a ačkoli kolovala řada zvěstí o startech australského rychlíka v týmu Monster Ford WRT jeho přítele Kena Blocka, tak je již nyní jasné, že se ani letos žádný větší program neuskuteční. Vedle WRC však stále existuje šance, že uvidíme Chrise startovat v podnicích IRC či APRC.

Po krachu jednání o startech se Škodou nyní Chris přicestoval do Velké Británie, aby si vyzkoušel Proton Satria S2000. Test se uskutečnil ve středu ve známém areálu Sweet Lamb, začínal na suchu, později se ale přidalo sněžení, které ztěžovalo podmínky. Kromě Atkinsona se testu zúčastnil také mladičký Brit Tom Cave, který si tak odbyl prvních šedesát kilometrů v Satrii, se kterou má v plánu startovat ve zbytku sezony IRC a doplnit tak tovární tým. V rámci testování se Cave představí již za měsíc na velšské Buldog International Rally, zahajovacím podniku britského šampionátu.

Britský tým MEM, který zajišťuje vývoj malajského vozu již dříve oznámil, že bude nasazovat dvojici továrních vozů v asijsko-pacifickém mistrovství a šampionátu IRC. V současné době má jisté místo jen v Austrálii žijící Skot Alister McRae. Vedle něho se o další sedačky uchází celá řada jezdců jako například Francois Duval, Matti Rantanen či Anton Alén, kteří s Protonem najezdili během dvoudenních testů v prosinci přibližně 350 km. V rámci APRC se za volantem vozu může objevit i Karamjit Singh. Proton si vzal v první polovině sezony volno, aby dokončil vývoj nového motoru a řady dalších nových komponent, které by měly vůz zrychlit před očekávaným červnovým comebackem na Sardinii.

Šéf týmu Chris Mellors k testu řekl: „Chris zde v Británii byl ve středu, když jsme zrovna testovali, tak dávalo smysl posadit ho do auta také. Potřebovali jsme nasbírat nějaká data pro vývoj motoru, a to je také důvod, proč jsme k testu přizvali Toma Cave, aby získal nějaké zkušenosti s autem.

Test proběhl dobře. Pořád sledujeme několik jezdců, kteří mají zájem o naše druhé auto, ale bylo dobře, že se do vozu posadil i někdo s takovými zkušenostmi, jako má Chris.“

Video z testu Toma Cavea - 1

Video z testu Toma Cavea - 2

-fri- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
20.02.2010 14:36
Pluto - moderátor
To JanO: Není sice nijak zázračně dlouhé a nemá ani příliš velkou kvalitu, ale myslím, že něco málo o testech vypoví.
20.02.2010 10:54
JanO
Říkáte video z testu?
20.02.2010 00:46
Plhus
Každopádně duo Atkinson - Duval by byla velmi zajímavá varianta!
20.02.2010 00:20
Plhus
Sám jsem moc zvědavý,kdo nakonec za Proton pojede...
toplist