www.autosport.cz - Vše o rally sportu

Dnes je 8. května 2024, Svátek má Den vítězství, zítra Ctibor

Mistrovství světa

ME

MČR a RSS

Ostatní soutěže

Autosport.cz

MS 10 - Rally Guanajuato Bicentenario (PWRC+SWRC)

V Mexiku bude bojovat o body do MS méně posádek

5. března 2010 • 09:40

Celkový počet posádek, které se budou moci na nadcházející soutěži mistrovství světa FIA v rally v Mexiku ucházet o bodované příčky byl nakonec snížen na rovné tři desítky. Původně sice pořadatelé avizovali ve startovní listině 35 posádek, ale už v té době nebylo jisté, že se všechny buodu moci postavit na start severoamerické soutěže.

Prvním odpadlíkem byl maďarský pilot Gábor Mayer, kterého předčasně vyřadily ze hry logistické problémy. Smůlu pak měl Ricardo Trivino, u jehož Peugeotu 206 WRC skončila na konci roku 2009 homologace. Tento vůz se tak sice ve startovním poli objeví, ale až v rámci klasifikace Rally America, tedy za vozy bodujícími do MS.

O další komplikace se nedobrovolně postaral Francisco Name, jehož nepřeplňované Mitsubishi Lancer bylo rovněž přeřazen do Rally America. Stejně tak dopadli další dva soukromí jezdci, kteří ani nepřistavili své vozy na technickou přejímku, pravděpodobně proto, že jejich vozy neodpovídaly nekompromisním pravidlům FIA ohledně bezpečnosti.

Mexická rally se tak pomalu dostává do nezáviděníhodné pozice jedné z nejhůře obsazených soutěží v historii mistrovství světa. Již od začátku se mohla srovnávat s 34 posádkami na Rallye Monte Carlo 2005, 32 vozů startovalo v roce 1990 na Rallye Pobřeží Slonoviny a v roce 2009 na Kypru. Tomuto číslu se přiblížila soutěž v USA v roce 1988 s 29ti posádkami. Pomyslné stupně vítězů zatím okupuje zmatené Monte Carlo 1997, kdy kompletní trať včetně zkoušky okolo přístavu mohlo absolvovat pouze 23 vozů, a poté již jen ročníky 1981 a 1982 Rally Brazilíe, na nichž sice vždy startovalo přes 50 posádek, nicméně jen 20 a následně 22 vozů bylo poháněno benzínem a nikoliv palivem na bázi alkoholu.

Monte Carlo a Amerika tak mohou být zatím stale v klidu, protože jejich 'rekordní' záznamy zatím nebudou překonány. Otázkou však je, jak tomu bude za tři týdny. Poslední informace z Jordánska totiž hovoří o tom, že přihlášku na tuto soutěž mistrovství světa zaslalo méně než dvě a půl desítky posádek.

-jav- ; -mah- ; AutoSport.CZ
Sdílet

Příspěvky / komentáře

info

Abyste mohli psát komentáře ke článkům, musíte se přihlásit
toplist